Тимът беше наясно със слабата си форма, но представянето в Гран при на Австралия надмина негативните им очаквания. Екипът беше спасен от Фернандо Алонсо, който през цялото време се бореше с трудния за управление болид. Той завърши пети, след като стартира едва 12-и.

За разлика от него съотборникът му Фелипе Маса не се справи с автомобила и отпадна след три спирания в бокса и удар с Бруно Сена. За сравнение - най-бързата обиколка на бразилеца беше с над секунда по-слаба от тази на Алонсо.

Незадоволителните резултати са наложили ръководството на "Ферари" да проведе кризисна среща след първото състезание за втори пореден сезон. За целта изпълнителният директор Стефано Доменикали и техническият директор на Скудерията Пат Фрай са оставили тима да пътува към Малайзия, а те са се прибрали в Маранело.

Вторият кръг за сезона е през тази седмица на "Сепанг" и екипът няма необходимото време да предприеме значителни промени по болида. Това е и причината за завръщането на тандема, информира "Дневник", цитиран от livesport.

"Нямаме време за губене. Трябва да застъпим работата по развитието на F2012", заявиха италианците на своя сайт в понеделник.

Слабото представяне на Маса засили предположенията за раздялата с него, като според различни информации тя може да стане още по средата на сезона. Бразилецът е в последната година от своя договор с тима, а от 2009 г. не впечатлява с представянето си на пистата.

"Трябва да сме близо до Фелипе, защото видимо е под напрежение. Помолих неговите инженери да анализират данните от болида му и да го успокоят", обясни Доменикали, цитиран от английския вестник "Телеграф".

Незадоволителната форма на екипа отново породи и спекулации за смяната на италианеца, който има само една титла при конструкторите от поемането на тима през 2008 г.

Преди началото на новия сезон президентът на "Ферари" Лука ди Монтедземоло заяви, че няма да уволнява никого.

"Трябва да работим над няколко основни области. Едната от тях е скоростта, а другият основен момент е свързан със сцеплението. Очевидно болидът ни ще бъде почти същият в Малайзия, защото стартът е следващия уикенд, но ще се опитаме да намерим подобрение чрез настройките. За останалите състезания в Китай и Бахрейн ще сме готови с някои подобрения. Да се надяваме, че ще имат ефект", каза Доменикали.