Победител стана Люис Хамилтън (Великобритания) с "Мерцедес" с 1:51:43.021 час, който водеше колоната преди състезанието да бъде спряно. Втори е съотборникът му Нико Розберг (Германия). Трети се нареди четирикратният шампион Себастиан Фетел (Германия) с "Ред Бул", съобщи БТА.

Тежки катастрофи претърпяха Адриан Зутил (Германия) със "Заубер" и на Жул Бианки (Франция) с "Маруся". Все още не е ясно какво е състоянието на Бианки, който беше откаран с хеликопер в болница в Нагоя.

Надпреварата започна с автомобил за сигурност и беше прекратена за около 15 минути във втората обиколка заради силен дъжд и вятър, което доведе до намалена видимост. След това състезанието беше подновено, но отново с автомобил за сигурност. Испанецът Фернандо Алонсо (Испания) с "Ферари" отпадна в началото заради проблем с електрическото захранване на болида.

Заради мократа писта в 44-а обиколка Адруан Сутил излетя от трасето и се удари в загражденията, а докато крак вдигане болида му от пистата, в него се удари Жул Бианки. Линейка веднага пристигна на мястото на инцидента, а състезанието беше спряно след червени флагове. Болидите се прибраха в бокса, след което организаторите решиха да прекратят надпреварата.

Състезанието се проведе в тежки атмосферни условия заради тайфуна "Фанфон", който е над територията на Япония. Състезателното темпо започна една в 10-а обиколка. Пилотите влязоха в бокса за смяна на гуми, след като пистата започна да изсъхва.

Розберг, който стартира от първа позиция водеше колоната, но в 29-а обиколка беше изпреварен от Хамилтън, който удържа лидерската си позиция до 46-а обиколка, когато състезанието беше прекратено заради катастрофата на Бианки. Зутил се отърва невредим след сблъсъка.

За Хамилтън това е осма победа за сезона и 13-а в кариерата. Така той увеличи преднината си в генералното класиране при пилотите и вече има 10 точки повече от Розберг. Хамилтън е с 266 точки, а Розберг 256 четири кръга преди края на сезона. Следващото състезание е първото в историята Гран При на Русия в Сочи на 12-и октомври.

Жул Бианки е в безсъзнание и е откаран в болница с линейка, а не с хеликоптер