Двубоят обаче ще остане в историята с двата гола на Лео Меси, донесли не само успеха на Барса, но и неговото място сред легендите на световния футбол. Меси подобри рекорда на Герд Мюлер от 85 гола в една календарна година. С двете си попадения аржентинската суперзвезда вече има 86 на сметката си. Първоначално не бе ясно дали изобщо Меси ще играе в срещата, след като получи лека травма през седмицата в Шампионската лига, но впоследствие се оказа напълно здрав за двубоя, и излезе като титуляр.

Меси се разписа в 16-та и 25-та минути, и това бяха голове 85 и 86 за него тази година. В 38-та минута Рубен Кастро успя да намали резултата, макар че Виктор Валдес претендираше за засада. Повторенията показаха, че такава няма, и при 1:2 на светлинното табло, двата отбора се оттеглиха на почивка. Бетис показа защо е един от най-добре представящите се отбори този сезон в Примера, с играта си през второто полувреме.

Севилци се държаха като равен с равен с Барселона, и имаха повече възможности от съперника да вкарат гол. "Зелено-белите" удариха на три пъти гредите покрай Валдес, лишени от всякакъв шанс. В последните пет минути на двубоя, Лео Меси пропусна да оформи своя хеттрик, като също нацели страничния стълб, а при добавката и Жорди Алба нацели греда.

Желанието на Бетис да изкопчи точка от именития противник не спря до последния съдийски сигнал, и дори в трите минути продължение домакините търсеха гол, но все пак Барса устиска, в един от най-тежките си мачове този сезон, предаде Гонг.

Неприятната новина за Тито Виланова бе контузията на Сеск Фабрегас, който напусна принудително терена контузен още в 10-та минута на срещата.