След нулево равенство в редовното време и продълженията, последният финалист в турнира бе определен чрез изпълнение на дузпи, в които Испания спечели със 7:6.

Мачът започна в спокойно темпо, като и двата отбора нямаха много  възможности за гол.

В 19-ата минута на мача Италия стигна до първия си точен удар, когато Джакерини отне топката дълбоко в противниковата половина и обърна фланга вдясно към Маджо. Последният центрира към точката на дузпата, където отново играчът на "Ювентус" стреля с глава, но право в ръцете на Касияс.

Най-чистото положение за "скуадрата" дойде в 35-ата минута. Джакерини за пореден път получи хубав пас отляво по атаката и стигна до наказателното поле, където лесно се справи с Арбелоа и пусна висок пас към нахлуващия на далечната греда Маджо. Играчът на "Наполи" опита да вкара с атрактивен плонж да опъне мрежата зад Касияс, но стреля право в тялото на вратаря.

Почти през цялото първо полувреме испанците срещаха огромни трудности в опитите си да наложат своя познат стил и стигнаха само до една чиста възможност. Тя дойде веднага след положението на Маджо. Рамос с дълъг пас по тревата намери Фернандо Торес пред наказателното поле, а таранът с елегантно обръщане литна Андреа Бардзали, но от чиста позиция стреля крайно неточно покрай лявата греда.

Щурмът на иберийците продължи и след това, но с напредването на двубоя все по-видно ставаше, че и двата отбора играят с мисълта за приближаващите продължения.

Последната по-сериозна възможност в редовните 90 минути се откри пред Жерар Пике, който успя да изненада Италия с включване в предни позиции.

Влезлият на смяна Себастиан Джовинко укроти подаване в наказателното поле и опита да стреля от ъгъла на вратарското поле, но Алба в последния момент блокира. Топката продължи към другия край, където Джакерини от движение мощно стреля към бликия ъгъл на Касияс, но разтресе дясната странична греда, след няма и минута игрово време от първото продължение.

През вторите 15 минути Испания успя да покачи оборотите още малко и в 108-ата минута запазена многоходова акция остави Хуан Мата непокрит в дъгата. Играчът на "Челси" стреля силно с левия крак, а Буфон само изгледа как топката излезе в аут.

Буквално в последната атака за мача Навас за пореден път се измъкна от пазача си, влезе в наказателното поле и от аутлинията върна към Хави Мартинес. Играчът на Байерн Мюнхен опита да стреля технично с пета, но се размина с топката.

Изпълненията от бялата точка започнаха със стил. Антонио Кандрева вкара хладнокръвно. Шави побърза да възстанови равенството, а при оставащите 4 задължителни дузпи феновете станаха свидетели на няколко клинични изпълнения.

Джовинко и Пирло последователно заковаха  испанският страж в центъра на вратата, докато с прецизни удари пратиха топката до дясната греда. При изпълнението на ветерена Касияс дори извика от яд, че магьосникът на "Юве" успя тотално да го заблуди.

Мата обаче не трепна при петата решителна дузпа и възстанови равенството. Монтоливо и Бускетс се разписаха за 6:6 и така към бялата точка пристъпи Леонардо Бонучи. Защитникът на "старата госпожа" заложи на силата и в стремежа си да намери горния ляв ъгъл прати топката над гредата.

Това отвори златен шанс пред Хесус Навас и крилото се възползва от него с рязък удар долу вдясно от Буфон за крайното 7:6.

Финалът между Испания и Бразилия е на 1 юли от 1 часа българско време.

Прандели иска Италия да е стабилна като Испания

Дел Боске: Умората не трябва да е оправдание при загуба от Бразилия