Поставеният под номер 11 Димитров загуби драматично след 3:02 часа игра от водача в схемата и шампион от 2011 година Новак Джокович (Сърбия) с 4:6, 6:3, 6:7(2), 6:7(7) под погледа на приятелката си - руската тенис-звезда Мария Шарапова от ложите.

Вижте снимки от мача>>>


23-годишният хасковлия направи страхотен мач, но в решаващите моменти сърбинът показа по-здрави нерви. С успеха Джокович отново се върна на върха на световната ранглиста, откъдето измести Рафаел Надал (Испания).

Двубоят започна равностойно, но Димитров допусна пробив за 2:3 в единствения си колеблив сервис-гейм, в който направи двойна грешка и сгреши лесно воле на мрежата. Сърбинът удържа аванса си, след като вкара 19 от 20 изпълнени първи подавания в сета. Джокович наниза 5 аса и загуби само 4 точки при собствен сервис, като не даде нито една възможност за пробив на българина в 27-минутната първа част.

В третия гейм на втория сет Димитров загуби за втори път подаването си, а веднага след това стигна до първата си възможност за пробив, но не успя да я реализира и сърбинът поведе с 3:1. В следващите минути българинът изцяло доминираше на корта и след пет последователни гейма стигна до изравняване на резултата в сетовете. Третата част беше много оспорвана.

Димитров пропусна възможност за пробив в седмия гейм, а след това се стигна до тайбрек. В него Джокович поведе с 4:1 точки и не допусна обрат, за да вземе отново сет преднина. В четвъртата част сърбинът проби за 2:1, но веднага след това Димитров изравни, а при 3:2 българинът пропусна нови три възможности за пробив. В последствие хасковлията стигна до сетбол при 5:4, но Джокович неутрализира опасността със серия от добри сервиси.

Така се стигна до нов тайбрек, в който Димитров поведе с 6:3, но пропусна три поредни сетбола. При 6:7 той отрази първия мачбол на Джокович, но при 7:8 българинът беше разминат на мрежата и сърбинът триумфира.

Димитров направи 48 печеливши удара срещу 45 на съперника си и взе само четири точки по-малко от Джокович в срещата - 136:140. С първото си класиране на полуфитнал в турнирите от Големия шлем Димитров си гарантира изкачване в топ 10 за първи път в кариерата си.

От понеделник той ще бъде девети в света.