Футболистите на Арсен Венгер поведоха с 4:0, но допуснаха историческо изравняване. Головете за гостите бяха дело на Уолкът, Джору и на два пъти Ван Перси, докато точни за домакините бяха Бест, Тиоте и Бартън, вкарал две дузпи.

Началото бе вихрено за "артилеристите", като до 3-ата минута резултатът бе 2:0 в тяхна полза, а само 23 по-късно нарасна на 4:0.

Непосредствено след изпълнението на началния удар гостите овладяха топката, Аршавин подаде към Уолкът и той, останал очи в очи с Харпър прати топката в мрежата за 1:0.

Нюкасъл поднови играта, но отново сбърка, кълбото стигна до Фабрегас, който бе фаулиран от Симпсън, а при последвалото центриране на Аршавин от фаул Йохан Джору надскочи всички в пеналта на домакините и прати топката с глава във вратата на съперника за 2:0.

В десетата минута резултатът вече бе "класически", като Уолкът проби и подаде към Ван Перси, който от непосредствена близост реализира за 3:0. Натискът на гостите не секна дори при очевидната разлика в класите, като след точно 26 минути игра предимството на "артилеристите" стана на пръв поглед недостижимо – 4:0. Ван Перси подаде към Саня, той върна топката към холандския си колега, пратил я с глава в мрежата за втори път.

Така първото полувреме завърши при убийствена разлика в резултата, а феновете на Нюкасъл дори започнаха и да напускат трибуните.

В началото на вторите 45 минути нервите започнаха да взимат превес, като домакините опитваха да рушат играта на опонента си основно с груби нарушения. Всичко това повлия изключително негативно на качеството на игра, демонстрирано от тима на Венгер.

След 50 минути игра Джоуи Бартън извърши изключително грубо нарушение в средата на терена срещу Абу Диаби. Футболистът на лондончани реагира мигновено, като бутна съперника си на земята, а реферът Фил Дауд го изгони от игра, подминавайки степента на грубост на фаула на Бартън.

С човек по-малко момчетата на Венгер се върнаха назад в половината си, което се оказа и голямата им грешка. В 69-ата минута Леон Бест проби в наказателното поле на гостите и бе фаулиран от Лоран Кошиелни. Дауд посочи бялата точка, зад топката застана Джоуи Бартън, който не сгреши за 1:4. Дузпата бе дълго оспорвана от футболистите и треньорското ръководство на "артилеристите", но това не промени нищо.

Осем минути по-късно и самият Бест записа името си в листата с голмайсторите, пращайки топката във вратата на Арсенал за 2:4 от близко разстояние. Това обаче не бе всичко, тъй като 7 минути преди края домакините получиха право да изпълнят нов единайсетметров удар. Той бе отсъден от главния съдия за "нарушение" на Росицки срещу Уилиямсън. При повторенията се видя, че фаул категорично няма, но това не попречи на Бартън да вкара нов гол за отбора си, връщайки интригата в мача.

Равенството, а вероятно и няколко инфаркта на "Сейнт Джеймсис Парк" станаха факт 120 секунди преди края, когато центриране в полето на Арсенал бе отразено от бранителите в бяло-червено, но при добавката страховит удар отдалеч на Тиоте направи резултата 4:4.

Това стъписа целия щаб на гостуващия тим, който пък от своя страна не спираше да сипе обиди по адрес на рефера Дауд. В даденото продължение бе отменен и гол на Робин ван Перси, като причината този път бе вдигнатият високо флаг на страничния съдия. Повторенията отново оставиха известни съмнения в правотата на реферското решение.

Нова промяна в резултата не бе регистрирана и двата тима си разделиха по една точка. За Нюкасъл това не променя нищо, като отборът остава 10-и, но Арсенал намали шансовете си за спечелване на титлата, като е на 4 точки от лидера Юнайтед, съобщи Livesport.