Австрия отпадна от Евро 2024 въпреки изключително силната си игра до момента в турнира и спечелването на силната група в компанията на Франция и Нидерландия.

Австрийците загуби с 1:2 от Турция в изключително драматичен мач, а въпреки отпадането на Вундертима, Виена цяла нощ не спа.

А причината бе в огромната турска диаспора в австрийската столица, която с последния съдийски сигнал излезе по улиците и си спредна луд купон с песни, танци и факли.

По време на самия мач основните площади на Виена бяха запълнени с австрийци, но минути след последния съдийски сигнал от всички посоки прииждаха хиляди фенове с туски флагове.

За щастие всичко това премина без напрежение и проблеми, а турците заеха местата на австрийците по основните площади и започнаха своите празненства.

Властите в Австрия отчетоха, че освен единични случаи на хулигаснтво, изразяващо се в материални щети по улиците, не са регистрирани никакви други проблеми.

Снимка: АР/БТА

Подобна на Виена бе обстановката и в доста от големите немски градове, включително и столицата Берлин, където още от първия съдийски сигнал хиляди турски фенове бяха из централните площади, за да наблюдават мача на специално пригодените видео стени.

Още преди турнира прогнозите бяха, че именно Австрия и Турция имат потенциала да се превърнат в изненадите на турнира, а нещата се подредиха така, че двата тима трябваше да се срещнат още на осминафинал.

Очакванията за завързан и драматичен мач се оправдаха, каот в крайна сметка с два гола на защитника Мерих Демирал и огромна доза късмет в края, турците успяха да се доберат до най-добрите осем тима в Европа за трети път в своята история.

Снимка: АР/БТА