Ревизията на футболните клубове е приключила, като е станало ясно, че въпросните осем клуба осигуряват своите футболисти на минималната работна заплата, въпреки че те взимат доста по-големи суми. Данни за останалите отбори все още няма, тъй като за тях не са открити анексите с реална получаваната сума от футболистите.
Според Стефанов ситуацията в българския футбол е много сериозна и още днес той ще запознае със своя доклад председателя на комисията по борба с корупция в парламента Яне Янев. С резултатите от ревизията е наясно и премиерът Бойко Борисов. Шефът на НАП обеща, че ревизиите на останалите клубове ще продължат и призова за сътрудничество, ако някой има информация. Освен това в скоро време започват по-задълбочени проверки на президенти и футболисти.
"Темата за футбола беше разисквана, аз съм подготвил доклад, който ще внеса към председателя по корупция Яне Янев. Запознах премиера с ревизията на клубовете и той не беше озадачен от това, то е обществена тайна, че българските клубове не си плащат данъците в пълния им размер", заяви Стефанов.
"След скандала с отнемането на лиценза на ЦСКА и достатъчно други сигнали, с прокуратурата започнахме разследване. Към днешна дата то е приключено. Резултатите са - 8 милиона укрити данъци и към 4 милиона неправилно приспадната загуба", призна шефът на НАП.
"Футболистите се осигуряват на минимална заплата, а в анексите пишат реалните цифри, които получават. Те са различни – 10, 15, 20 хиляди. Тези анекси ги намерихме само при няколко отбора – 7 или 8, но останалите отбори не трябва да се успокояват".
Относно укритите данъци от отделните отбори, Стефанов разкри конкретни суми, но не пожела да каже имената на задлъжнелите клубове: "Един отбор има два милиона, три имат над 1 милион, един над 500 хиляди, един над 100 хиляди. За всички останалите не сме намерили анекси, които да ни помогнат".
"Случайно намерихме тези анекси, в документите на БФС ги намерихме между документацията, която преглеждахме. Те трябва да са в Дисциплинарната комисия, така че призоваваме да ни се дадат. Отделно получихме от някои фенклубове".
"Господин Янев доведе фенклуба на Ботев при мен и те дадоха анекса, това е така. В хода на ревизиите призовахме футболистите да си кажат заплатата, но никой не го направи. Приканихме всички до един футболисти да попълнят декларации и да кажат, колко взимат, а в няколко клубове всички декларации бяха с еднакъв почерк. От БФС също не получихме информация. Така че призоваваме всеки, който има информация да я предаде", обясни Стефанов.
Той сподели, че най-голямата разлика между обявената заплата и реално получаваната сума е от 220 лева до 12000 долара".
"Сътрудничели сме си тясно с Прокуратурата, с г-н Роман Василев работихме за софийските клубове. Досега гледахме клубовете, а сега се насочваме към президенти и футболисти. При всички положения собствениците ще бъдат проверявани. В момента разследваме един известен президент", допълни Стефанов, като отново отказа да назове име.