Елитният английски Кристъл Палас поиска да бъде признат за най-стария професионален клуб в света, съществуващ и до днес.

Тази титла носи в момента отборът на Нотс Каунти, който е основан през 1862 г. За най-стар клуб, но не и професионален, се счита ФК Шефийлд, основан 5 години по-рано.

От намиращия се в Южен Лондон тим на Кристъл Палас обаче обявиха, че ново проучване е доказало, че клубът е основан през 1861-а.

До този момент за рожденна дата на Кристъл Палас се смяташе 10 септември 1905-а, но служителят на клуба Питър Манинг доказа пряка връзка между настоящия тим и ФК Кристъл Палас, основан именно през 1861 г.

Старият Кристъл Палас е сред основателите на Футболната лига две години след създаването си, но през 1876-а престава да съществува заради финансови проблеми на едноименната компания собственик.

29 години по-късно, отново в квартал Селхърс на британската столица, се появява и настоящият Кристъл Палас, който има 19 сезона в елита.

До този момент се твърдеше, че между двата едноименни клуба няма връзка, но от настоящия Критъл Палас официално поискаха да бъдат признати за наследник на стария клуб с това име.

Исканията им се базират на факта, че настоящият клуб също е основан от компанията Кристъл Палас, която се възражда след фалита си през 1876 и отново финансира футболен клуб със същото име.

Тепърва обаче трябва да има признание от англиската Футболна асоциация или ФИФА, за да бъде признат Кристъл Палас официално за най-стар професионален клуб.

Докато това не стане, твърденията ще си останат само и единствено от феновете на клуба.