Главният акционер в "Левски" - Наско Сираков, изрази своите претенции относно липсата на помощ от държавата спрямо стадион "Георги Аспарухов".

В интервю пред "levski365.com", той заяви, че щом правителството може да отпуска средства за стадиони из цялата страна, то няма причина да не го прави и на "Герена".

Именно това е единствената помощ, която клубът може да очаква от държавата.

Той също така коментира и изключително тежката и неясна ситуация в клуба и проблемите преди започващия след две седмици нов сезон.

"Ще го кажа директно. Към този момент няма абсолютно никаква връзка между политици и Левски. Казвайки това, аз си давам сметка, че към Левски има апетити. Левски е твърде голям, обединил е огромна маса. И е абсолютно неизбежно да бъде интересен за политиците.

Но ще кажа и нещо друго. Аз винаги съм бягал от политиката като дявол от тамян. Имал съм предложения да се кандидатирам за депутат през 1995-1996 година. Ако съм имал интерес, може би съм щял да бъде в парламента. Но зная, че там не е моето място и заради това съм странял от политиците.

Сегашната ми позиция обаче предполага някои въпроси да се поставят съвсем открито. Онзи ден на Общото събрание поставих въпроса за стадиона ни и какво се случва. Много акционери реагираха негативно на това да поставяме въпроси на държавата за стадиона. Степан (б.р. председателят на НКП Степан Хиндлиян) реагира остро. И аз оттеглих предложението. Но това ме ядоса наистина и ще се аргументирам.

Аз разбирам, че повечето хора са безкрайно разочаровани от всичко около Левски в последните години. От всички приказки за политико-икономическите зависимости и са крайно твърди, че това нещо не трябва да го има. Всички тия приказки за парашутисти, помолени спонсори и в крайна сметка като резултат от всичко едно безкрайно лошо управление и днешната ситуация.

Но хайде да разгледаме въпроса от друга страна. Колко са левскарите в държавата? Те данъкоплатци ли са? А не може ли нещо с техните данъци да се направи за любимия им отбор? Защото с техните данъци се прави за пловдивските отбори, за други клубове. Само за Левски не. И тук да не бъда разбиран погрешно. Говоря само за нещо, което ще остане. Това е стадионът. Ами той не е наш, той е на държавата и ще бъде на държавата. Даден ни е за безвъзмездно и безсрочно ползване, но е собственост на Област София. Ние го ползваме. Но го ползват най-вече голяма част от данъкоплатците.

Ето го Сектор А, който е недовършен. Знаеш ли какво става долу при първия дъжд? Има проектирани съблекални, фантастични съблекални. Долу на практика вали, толкова силни са течовете. Защо това трябва да се разруши в един момент, само защото не е довършено? Печели ли от това държавата или някой друг? Печели ли някой от нашите съперници, дава ли им това някакво предимство?

А ние имаме всичко. Имаме проекта. Че този стадион никой няма да си го занесе вкъщи, ще остане тук и ще бъде на държавата.

Помогнаха на почти всички отбори. Държавата. Бойко Борисов. Защото Бойко Борисов помогна с личен ангажимент. Само на Левски не помогна.

И ние да се правим на ощипани. Как щяло да прозвучи това? Ние не молим за помощ, за да похарчим парите за футболисти. Искаме стадион, който ще е за нашите деца и внуци. Да идват години наред тук, всеки втори уикенд и да се чувстват добре и комфортно.

Ето на Ботев Пловдив дават 25 милиона лева. А ние седим, че щяло да прозвучи някак си. Ами не съм съгласен, това е класически популизъм.

Какво общо има идеята ни като огромна общност в качеството ни на данъкоплатци, на граждани на тази държава да искаме след година, година и половина да имаме чудесно място, на което тази огромна общност да може да прекарва част от времето си. Това е социална придобивка. И е точно обратното. Не обезверяване, а един стадион ще донесе вярата, че може да дойдеш и да си спокоен, да си доведеш детето. А не да се борим с този гъсталак, който е сега. Трябва някак да си наредим приоритетите - кое е важно и кое не!

Значи трябва да е ясно. Ние не искаме помощ по принцип и особено, за да хрантутим футболистите си или да докарваме някакви чужденци средна ръка.

Хайде поне да почнем отнякъде. От прословутия Сектор "Кабрио". Без козирка не можем долу да забием един пирон. Ами като направим съблекалните, нали условията ще бъдат фантастични и за двата отбора. Включително съперниците ни ще се чувстват добре и ще им остава да мислят само за предстоящия мач на терена.

Ще напомня и друго, защото аз съм минал през това. Когато едно време с Мъри Стоилов говорихме за терените, пак излизаха разни умници да се подиграват. Видите ли, теренът бил еднакъв и за двата отбора. Ама нали не е все едно дали е перфектен или е нива. Мисленето е сбъркано!

Преди години играхме с Кипър и си позволих да кажа, че съперникът ни е изпреварил с 50 години във футболно отношение. Тогава ми се обидиха много хора. Ама как? Ама това е Кипър! Да, Кипър е. Но за последните години са направили повече от 3000 тревни терена. Над 350 отбора ходят всяка година на подготовка там. Когато едно време, през 80-те отивахме на подготовка в Кипър и играехме с Омония, там имаше няколко тревни терена. Този на Омония беше по-лош от нашата сгурия. Ако скъсаш с реалността, то животът отива напред и не те чака. Днес кипърските отбори са много често в Шампионска лига или групите на Лига Европа, докато ние гледам отстрани.

И съм казвал това дори и за нашите политиците. Да им светне лампичката. Но в България има много разбирачи от всичко!

Моделът ние ще го променим, това е ясно. Не искам да гледам назад, зная, че това е нещото, което трябва да го направим и нещата ги виждам така в мечтите си. Искам Левски да стъпи на краката си и да съм реално последният мажоритарен акционер преди да сменим модела. Левски трябва да е на привържениците и те да избират президент. Мога да кажа, че ние вече проучваме как това е възможно юридически - хем да спазим законите, хем да стигнем там, където искаме. Иска ми се това да се случи в следващите три години.

Но отново трябва да направя уточнение. Като говорим например за Реал Мадрид, трябва да си дадем сметка за престижа, който носи президентския пост там. На практика сигурно има няколко човека в Испания, които отговарят на писаните и неписаните правила и могат да бъдат кандидати за президент. И макар че да се прави паралел между Левски и Реал изглежда неуместно, то трябва да работим така, че същият обществен престиж, същата отговорност или енергия да носи и това да се кандидатираш за президент на нашия клуб. За да се случи това, трябва да се променят много неща и на всяко ниво".