Ръководството на руския футбол изрази сериозността си относно кандидатурата на страната за домакин на европейско първенство по футбол през 2028 или 2032 година.

В момента всички руски тимове са извадени от състезанията под егидата на УЕФА и ФИФА, но това няма нищо общо с желанието за прием на континентален шампионат, заяви Алексей Сорокин, който бе начело на организационния комитет на Мондиал 2018.

“Напълно съм сериозен, че Русия ще може да организира спортни събития на световно ниво. Всъщност, можем да го направим още сега”, каза Сорокин по време на ежегодния конгрес на ФИФА, който се провежда в Катар.

“Имаме всичко необходимо, имаме опит, имаме нужната спортна инфраструктура. Страстта ни към спорта също е пословична, особено стане ли дума за футбол. Вярвам, че в страната ни има много привърженици точно на футбола”, добави още той.

Руснаците изразиха намеренията си, но все още не са посочили към 2028 и 2032 година плануват да насочат усилията си. Като фаворит за домакин на Евро 2028 изпъква кандиатурата на Обединеното кралство и Ирландия. 

Турция също се интересува и от двете първенства, а сред потенциалните домакини попада и Италия.

Сорокин подчерта, че футболът в страната няма нищо общо със случващото се в Украйна и не вижда правила на ФИФА, които руските футболни клубове и национални отбори са нарушили, за да бъдат санкционирани.