Юристът професор Огнян Герджиков коментира сложната ситуация около футболния Левски в ефира на bTV.

Мажоритарният пакет акции на столичния гранд бе джиросан на премиера Бойко Борисов, който пък от своя страна ясно заяви, че няма да ги приеме и не желеае да има нищо общо с този казус.

В последните дни редица юристи коментираха патовата за клуба ситуация и възможните изходи.

Според Герджиков, действията на Васил Божков и съдружника му Георги Попов, който всъщност е официалният притежател на акциите, не са никакво джиро.

Той сподели, че нищо сериозно не се е случило, а Георги Попов продължава да е категоричният собственик на Левски, макар някои твърдения да определяха Бойко Борисов като такъв.

"Това, което бе представено за акциите на Левски, не е никакво джиро. Младите хора биха го нарекли "пунта мара". Джирото е единен документ, не могат да бъдат два. В случая това не е единен документ, така че нищо не е станало.

Георги Попов може да направи множество такива джира - и за Путин, за Тръмп. Попов е категоричният собственик на Левски. Той е направил само удар във въздуха.

Собственик е малко в кавички, защото собственик е самият клуб Левски. Ако е направено умишлено, умно е замислено, защото побъркаха държавата за една седмица. Аз чак вчера се осъзнах, виждайки това, за което става дума. По-скоро е от незнание. Изтълкуваха ми думите съвсем неправилно. Аз никога не съм казвал, че Бойко Борисов става акционер. Не, той акционер ще стане, ако се впише в книгата на акционерите. 

Борисов в случая има единствено права, но не и задължения. Попов трябва да джироса акциите на Наско Сираков.

В никакъв случай не съм защитник на Васил Божков, но бизнесът му бе неправомерно национализиран. Той може да съди България пред различни институции", сподели той.