Революцията в европейския футбол, която ще засегне най-вече Шампионската лига, вече е съвсем реална и близка.

В петък сутринта председателят на Европейската асоциация на клубовете Андреа Аниели, който е и президент на Ювентус, прати писмо до всички 232 члена на организацията.

В него се свиква среща на 6-7 юни в Малта, като опорните точки за обсъждане са "генерални промени в структурите на европейските турнири".

Сред членовете на ECA (European Club Association) са и три родни клуба - Ботев, Левски и Лудогорец.

Аниели не е описал подробно промените, които ще се обсъждат, но са начертани доста от рамките.

Революцията ще започне реално от 2024 г., когато форматът на турнирите в Европа ще се промени драстично, независимо от колебанията и несъгласието по темата от УЕФА и някои най-големите лиги на континента - Англия, Франция и Испания.

Идеите са за пирамидална структура в европейската игра с предимство на най-силните клубове (спортна и маркетингова метрика ще определя кои са), като начините за класиране в елитния турнир ще са само частично чрез квота от местната лига.

Ще има и система с изпадащи и промоция от по-нискоразредните към по-висшите надпревари. Общо турнирите ще са три.

Не е ясно как е съвместим календарът им с този на местните първенства. Ясно е, че огромните пари, които се вливат от тв права във Висшата лига, Серия А, Примера, Лига 1 и Бундеслигата, правят невъзможно към момента това грандовете от тях да ги напуснат за сметка на общоевропейски първенства.

След 7 юни ще се знае повече, но е очевидно едно - Шампионската лига ще се промени драстично на път към Суперлига, която ще отдалечи още най-богатите и силни клубове на континента от останалите.