Румънският бизнесмен, близък до футбола - Джовани Бекали, се е наел да помага на Левски да излезе от финансовата и спортно-техническа криза.

Медиите на север от Дунав пишат, че се говори за влизането в българския клуб на още кадри, препоръчани или близки до фамилията Бекали, след като Богдан Патрашку вече бе назначен за главен скаут на "Герена".

Фамилия Бекали е със скандална репутация не само в Румъния. В страната ги свързват главно с футбола и са извоювали позиции хора с изключителна власт върху водещите отбори в страната. И не само власт - през годините бяха замесени в доста съмнителни сделки.

Джовани Бекали - футболен агент и бивш собственик на клуб, бе осъден на 6 г. затвор през 2014-а, за трансферни и данъчни измами. Братовчед му Джиджи влезе зад решетките година по-рано за подобни прегрешения. А третият - Виктор Бекали, бе осъден на 4 г. и 8 месеца по делото, по което за виновен бе признат и брат му Джовани.

В интервю за българския вестник "Тема спорт" тази сутрин, Джовани Бекали признава за случващото се по линия Букурещ - "Герена".

"Трябва да помогнем на моя приятел Васил (Божков - б.р.), за да извади Левски от проблемите, в които е изпаднал в последните три-четири години - казва за вестника Джовани. - Целта е Левски отново да е шампион. Ще търсим футболисти, които не струват много. Те ще са млади, за да може след това да донесат пари на клуба. Най-важното е, че вече в Левски няма да има играчи с договори за 25-30 000 евро на месец. Васил е богат, но това не означава, че трябва да си хвърля парите на вятъра. Така са правили преди него. Той трябва да се пази от това.

Аз ще му бъда като бодигард - няма да позволя на играчите да му крадат парите. Целта е да си ги изкарат. Препоръчах за главен скаут Богдан Патрашку, който работи от 3,5 години при мен. Имам приятели и в Лудогорец, и в ЦСКА, включително Гриша Ганчев, но най-добър приятел ми е Васил Божков. Искам да помогна на него."

Преди години Бекали е помогнал за това бразилеца Жуниор Мораес да дойде в ЦСКА, твърди самият румънски бизнесмен пред вестника. И говори за приятелството си с Димитър Борисов и Иво Иванов, шефовете на фирма "Титан", които тогава ръководиха клуба от "Българска армия".

"В Левски ще идват само качествени играчи, които след 2-3 години да струват по няколко милиона. На Левски не му трябват 5-6 тарикати на по 28-30 години, които да взимат големи заплати - нарежда още в интервюто Джовани Бекали.  - Братовчед ми Джиджи Бекали за десетина години прибра от трансфери в Стяуа около 150 милиона евро. Преди да почне да печели е вложил 30-40 милиона. Сега вече не налива, работи със спечелените пари. Това трябва да прави и Васил Божков - до 3-4 години клубът да печели достатъчно, а не да разчита на личните му средства. Феновете да са спокойни, но нещата ще станат лека-полека. Както казват италианците "Който върви бавно, ще стигне далеч"."