Очакванията за напрежение на стадион "Българска армия" се сбъднаха в часовете преди мача на ЦСКА срещу Ботев (Пловдив).

Десетки фенове на "червените" искаха да изразят гнева си към футболистите заради загубения финал за Купата на страната от Левски с 0:1.

Още от няколко часа около стадиона има засилено полицейско присъствие, а по-рано днес нахлули на терена фенове успяха да счупят една от футболните врати.

С пристигането на автобуса с играчите, очаквано напрежението се повиши. Наложи се полицейски кордон да вкара играчите откъм сектор "Б" на "Българска армия", докато друг кордон от органи на реда пазеше групата "червени" фенове.

Когато играчите влизаха в своите съблекални откъм терена през пистата и тунела, отвън към централния вход на стадиона поледяха банани и бутилки с вода. Всичко това придружено и с доста обиди спрямо футболистите.

Освен футболистите и виковете "Вън от ЦСКА" към тях, подобни възгласи имаше и по адрес на ръководството, включително и собственика Гриша Ганчев.

Снимка: Фейсбук

За щастие, до физически контакт не се стигна заради сериозното полицейско присъствие, но със сигурност напрежението ще продължи.

Час преди мача, когато се появиха и съставите на двата тима стана ясно, че четирима от играчите са отказали да вземат участие в този мач. Това са тъмнокожите Амос Юга, Брадли Мазику, Маурисио Гарсес и Йоан Баи, а причината е расистката атака с банани.

В състава пък е Георги Йомов, което донякъде е изненада предвид личните проблеми и скандалът с ареста му, който имаше преди ни.

Напрежението започна още след последния съдийски сигнал на финала. Поражението отприщи фенския гняв, като фенове от сектор "А" на националния стадион обиждаха прибиращите се в тунела "червени" играчи. В същото време друг фен бе заснет как чупи стъклата на административната сграда на "Бългрска армия".

Фейсбук

От клуба пък взеха веднага мерки и от официалния сайт призоваха да се спрат расистките атаки. Ето цялата декларация:

"Армейци,

Клубът ни разбира разочарованието и недоволството на всички, които обичат отбора, но за съжаление не можаха да бъдат зарадвани с добра игра и трофей на финала. Осъзнаваме, че с неубедителното си представяне в този мач, както и през пролетния полусезон, тимът е големият длъжник на публиката. Приемаме градивна критика към играчи, треньори и ръководство.

Всички наши фенове имат пълното право да търсят развитие и да изискват промяна, да критикуват конструктивно и да предлагат решения. Но начин, който съсипва имиджа на клуба и може да доведе до тежки последици в международен план, вярваме, не е правилният. Това не е пътят да докажем, че сме европейски клуб, към чието израстване се стремим и ще предприемем спешни мерки да постигнем.

Категорично не приемаме да се стига до крайности и ексцесии, да се заплашват и атакуват футболистите на расова основа, да се чупи и поврежда имущество на стадиона, да се саботира провеждането на двубоя с Ботев и всякакви други прояви в разрез с нормалното поведение.

Гневът, яростта и омразата със сигурност няма да доведат до положителни неща за нашия клуб, особено когато емоциите, а не разумът, надделяват.

ЦСКА винаги е бил лицето на клубния ни футбол пред Европа и света. Нека не разрушаваме тези градени с десетилетия имидж и харизма на величие".

Булфото