"Камп Ноу" не е стадион, а катедрала на футбола. Която обаче, както много други из Европа, не устоя под корпоративния натиск.

Само преди дни Барса изигра последния си мач на стадиона в този му вид. В ход вече е мащабна реконструкция, която трябва да превърне емблематичното съоръжение в още по-голямо и много по-модерно.

Прекрасен повод за отправим поглед както назад към славната история на "Камп Ноу", където един българин си е извоювал статут на божество. Но и напред - към колосалната инвестиция и новата визия, с която стадионът ще се гордее след 2 години.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА СНИМКИ ОТ ЕМБЛЕМАТИЧНИ МОМЕНТИ НА "КАМП НОУ">>>

И така - ето какво предстои.

Цялостната реконструкция на съоръжението, което в буквален превод на български означава "Нов терен", стартира този месец и ще увеличи капацитета му от 99 000 на 105 000, което ще го направи най-големият стадион на континента.

В плановете присъства събаряне на централната трибуна, а всичко ще струва колосалните 1.4 милиарда евро. Парите идват от кредит и по план трябва да бъдат изплатени до 25 години. Също така по предварителен разчет - Барса ще печели до 200 милиона евро повече от новия си стадион посредством спонсорски договори, права над името на стадиона, продажба на билети, кетъринг, ВИП ложи и организиране на събития, различни от футболни мачове.

Проектът бе приет още преди 10 години, когато цената бе само 600 милиона евро. Но заради инфлацията днес струва почти 3 пъти повече, като бе забавян както заради финансовата криза в Барса, така и заради пандемията, когато клубът регистрира колосални загуби.

Каталунският клуб последва примера на историческия си съперник Реал, който вече приключи с реконструкцията на своя "Сантяго Бернабеу" - стадионът също придоби модерен вид, макар и лишен от емблематичната си фасада.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

И като стана въпрос за Мадрид, ето само един пример защо "Камп Ноу" е сърцето на цяла Каталуня - точно 17 минути и 14 секунди след началото на всеки мач по трибуните отекват викове "Независимост" във връзка с движението за автономоност на региона. Разбира се, моментът е символично подбран - 1714-а е годината, в която каталунските войски в крайна сметка са победени от испанската армия. Неслучайно и на самите трибуни е изписан слоганът на Барса - "Повече от клуб".

Иначе стадионът е открит на 24 септември 1957 година с мач срещу полския Легия Варшава, спечелен с 4:2, като първият голмайстор в историята на "Камп Ноу" е Еулогио Мартинес.

Капацитетът е променлив, при откриването е 93 053 места, но нараства до 105 000 за Световното първенство по футбол 1982. След това намалява през 90-те години на миналия век до малко под 99 000.

Освен на велики мачове в историята на Барселона, "Камп Ноу" има огромна роля за футбола в цяла Европа, а и в света.

Снимка: Getty images

Тук са се играли два финала на КЕШ/Шампионска лига през 1989 и 1999 г., като и двата са незабравими.

В първия Милан би с 4:0 Стяуа пред 90 000 италиански тифози, след като УЕФА забрани продажба на билети за феновете на румънците. А вторият... това бе лудият обрат на Манчестър Юнайтед срещу Байерн с два гола в последните секунди от 0:1 до 2:1.

Също така - арената е приела два финала за Купата на носителите на купи, четири финални мача за Купата на междуградските панаири, пет мача за Суперкупата на УЕФА, четири финала на Купата на краля, два финала на Купата на Лигата и двадесет и един финала за Суперкупата на Испания.

ПРИПОМНЕТЕ СИ КАДРИ ОТ ТЯХ В ГАЛЕРИЯТА>>>

Той също така е домакин на пет мача на Световното първенство по футбол през 1982 г. (включително първият мач), два от четирите мача на Купата на европейските нации през 1964 г. и финала на футболния турнир на Летните олимпийски игри през 1992 г.

Стадион, пропит с емоции, слава и история. Местните обичат да казват за "Камп Ноу", че е вечен като Каталуня. И дори да смени визията си, той отново ще е призван да бъде душата на цял един град и задължителна туристическа дестинация.

Съвсем заслужено.