Антъни Джошуа проговори по темата с миналото му, с което не се гордее. Шампионът по бокс два пъти е арестуван преди години, имал е и други проблеми със закона, а и с хора от подземния свят на махалата, в която е израснал.

Ей Джей говори в подкаста за нещата извън спорта - Apple Music"s Song"s For Life.

"Първият път ме арестуваха за едно сбиване в квартала - каза боксьорът. - Нищо особено, но няколко момчета бяха пострадали. Повдигнаха ми обвинения, преседях две седмици зад решетките... Бях на 20. Държаха ме там повече за собствената ми сигурност, защото хората, които бях набил, не бяха безопасни.

Наоколо имаше интересни хора в килията... Млади момчета, като мен. Някои неадекватни от наркотици. До този момент аз дори не съм помислял, че мога да стана професионален боксьор, но там май се замислих за първи път. Какво правиш, в такива неща ли искаш да се забъркваш, си казвах."

Именно след излизането от ареста, тъй като е под постоянно наблюдение (нещо като под гаранция), Джошуа се заема сериозно да тренира в местен фитнес и боксова зала.

"Наложих си строг режим, тъй като и без това не можех да ходя никъде вечер - спомня си Антъни. - Трябваше да съм у дома в 20 ч всеки ден, проверяваха непрестанно. Всъщност, това ми помогна, наложих нова организация на деня си и се оказа, че имам само тренировките.

Съчетах ги с диета и усетих, че влизам в кондиция."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Но това не е краят на проблемите. През 2011-а, докато се готви за Олимпиадата в Лондон и е една от големите надежди на домакините за медал, Джошуа за втори път отива зад решетките.

"В онзи момент съм изкарвал никакви пари, някъде по 500 лири на месец - разкрива боксьорът. - Затова и не пропусках възможности, а такива около мен имаше в изобилие в махалата на Лондон, в която израснах. Греъм Парк в Северната част на града не е известен с това, че е спокойно и приветливо място...

Та шофирам аз колата си в екипировката на олимпийския тим на Великобритания. Карам един стар "Мерцедес", спират ме полицаи. Трима са, двама от тях са спокойни и може би ме разпознават. Третият обаче е лют. Казва ми - колата ти мирише сериозно. Аз отвръщам нещо в стил, че чичо ми е такъв и такъв, сигурно са пушили трева в колата, такива неща.

В този момент те вече са бръкнали в колата и ми показват една торба с марихуана. По дяволите... Чудих се дали да тръгна да бягам, но нямаше смисъл. И така - втори път в килията."

Джошуа е обвинен в притежание, но не и в намерение да разпространява тревата. Едва не го изхвърлят от Олимпийския тим, а се разминава и с ефективна или дори условна причина. Налагат му санкция от 100 неплатени часа труд за общината, както и 12-месечна гаранция под наблюдение. При следващо провинение - в затвора.

"Наказаха ме и с временно изваждане от отбора, което ме уплаши най-много. Но за щастие за игрите бях на линия. След този случай съм си научил урока. Преборих се с миналото си", анализира в края на интервюто.

На Олимпиадата в Лондон година по-късно Ей Джей спечели злато, след това влезе при професионалистите и днес е шампион в три от версиите на тежката категория в бокса.

Предстои му да защитава титлите си срещу Кубрат Пулев, като дата за мача още няма.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos