Една от двете българки, първи донесли олимпийско злато на България, празнува днес кръгла годишнина. Юбилеят 70 години на Здравка Йорданова е повод да си припомним кариерата на именитата състезателка, оставила паметна следа в световното гребане.

Българският олимпийски комитет припомня нейната блестяща кариера:

Наред с олимпийската титла от игрите в Монреал 1976, Здравка Йорданова заедно Светла Оцетова стават световни шампиони в Хамилтън 1978, както и световни вицешампиони в Амстердам 1977 и в Блед 1979. Двойката скул има във визитката си още бронз от първенството на планетата в Нотингам 1975 и 4-то място на олимпиадата в Москва 1980.

Паметна за българския спорт обаче ще остане датата 24 юли 1976 г. Тогава на гребния канал в Нотър Дам Айлънд, Квебек, Канада, страната ни печели първо олимпийско злато при жените. Английската кралица става на крака, за да изслуша българския химн, докато родният трибагреник се издига на най-високия пилон! Тази чест се полага на великолепния гребен тандем Здравка Йорданова и Светла Оцетова. На игрите Монреал 1976 те разбиват една дългогодишна хегемония и с огромна преднина печелят титлата, за да се увековечат като първите дами с олимпийско злато за България. Далеч след тях остават лодките на предварително сочените за абсолютни фаворити ГДР и на СССР.

Изключително активна и полезна на спорта е Здравка Йорданова след състезателната си кариера. Първо се отдава на спортната журналистика, а от 1991 г. е председател на Българска федерация на ветерани спортисти и спомага за тяхната следсъстезателна адаптация в обществото.

Известно време е посланик на България за спорт, толерантност и феърплей към Съвета на Европа, а след това става официален представител на България в Европейското движение за феърплей. Силно социално ангажирана, Йорданова участва в много благотворителни инициативи.

Наскоро бе обявена за почетен гражданин на София, в последните години работи усилено за реализацията на нейна идея за оформяне "Алея на спортната слава на България" в пространството между Спортната палата и националния стадион. В момента е сред най-активните в управителните органи на БОК и на Фондация "Български спорт".