Огромна трагедия потресе света на спорта, след новината за смъртта на 27-годишната световна шампионка по шорттрек Лара ван Руйвен.

Наричана "Слънчевото момиче" в нейния спорт, особено обичана в родната Нидерландия, тя спечели златото от първенството на планетата преди малко повече година в България. Тогава шампионатът бе в "Арена Армеец", а Ван Руйвен стана първа на 500 м.

Преди 2 години спечели бронз на Олимпийските игри в Пьончан като част от карето в щафетата на Нидерландия. Считана е за една от звездите на спорта в последните години и в разцвета на силите си.

Кошмарната новина е и внезапна, след като до преди 16 дни Лара тренираше с останалите от отбора на Нидерландия на лагера им във Френските Пиринеи.

Тя дори позира за фотосесия на 17 юни със съотборници, даде и голямо интервю за в. "Де Теелеграаф" в родината.

Embed from Getty Images

На 25 юни обаче звездата в шорттрека припадна и бе откарана по спешност в болница в Перпинян. На 29 юни състоянието на спортистката рязко се е влошило, като се оказва, че тя страда от изключително рядко автоимунно заболяване.

Припадъкът е бил заради внезапни вътрешни кръвоизливи, включително в мозъка. Лара бе в медицинска кома, като няколко операции опитаха да върнат нормалното функциониране на органите.

Преди два дни се появи надежда след третата поредна интервенция, като медии в Нидерландия написаха, че е възможно състезателката да е преборила най-тежкия момент и да се възстанови.

Но тази сутрин новината обиколи световните сайтове и е шокираща - на 27 години Слънчевото момиче си отиде от света.