Дона Векич се класира за четвъртфинал на турнир от Големия шлем по тенис за първи път от 2019 година и ще се бори за място на полуфинал на Australian Open срещу Арина Сабаленка.

26-годишната хърватка заяви, че на два пъти е била пред отказване от тениса заради невъзможност да си върне формата, най-вече заради последователни операции на коляното в две поредни години.

Векич се подложи на интервенцията след края на Откритото първенство на Австралия през 2021 година, когато започнаха постоянните й проблеми. Тя добави, че след отпадането й в първия кръг на US Open си е дала време до "Уимбълдън" да преоткрие формата, която някога й е помогнала да влезе в топ 20.

"На два пъти казах, че съм готова да спра с тениса. Но след като го казах, спечелих турнира в Кюрмейор (Италия), а и играх наистина добре в Сан Диего", заяви Векич пред журналистите след днешния си мач. Хърватката елиминира младата чехкиня Линда Фрухвиртова (Чехия) с 6:2, 1:6, 6:3.

"Вярвайте ми, че го мислех, защото не бях във форма. Бях толкова далеч от това да се движа по начина, по който го правех преди на корта. Нямах доверие на коляното си, не вярвах на способностите си, разказва хърватката. "Кондицията ми се подобряваше, но не получаваше реализация при играта ми на корта. Но аз се подлагах и подлагах на натиск. Беше твърде трудно за мен психически да бъда на това средно ниво, защото знам какво беше способен преди", казва още тя.

Но преломният момент дошъл в Сан Диего, когато победила няколко от топ-състезателките, преди да стигне до финала и там да бъде сразена от Ига Швьонтек, номер 1 в женската ранглиста. И когато е променила начина си на мислене и не е поставяла тениса като първи приоритет, е дошъл и четвъртфинала в Мелбърн..

"Това е мое 11-о участие на Откритото първенство на Австралия. Аз съм все още на 26 години. Но не се чувствам на 26, когато стана рано сутрин и направя първите си стъпки. Положих толкова много усилия върху себе си сега, в първия кръг...после когато стъпвам на корта, се усещам все едно съм замръзнала. Спечелих първия сет, но ако ме питаш за името ми, трябва да погледна на таблото, за да ви кажа как се казвам. Бях напълно блокирала", обяснява още Векич. Но добавя, че така ще отиде и на четвъртфинала - без очаквания, без предварителна настройка. И ще се надява отново на добър резултат.