По всичко личи, че и следващият сезон в тениса ще има доста промени, причинени от пандемията от коронавирус.

Първата от тях е свързана с Откритото първенство на Австралия, което по всяка вероятност ще бъде отложено поне с една седмица, а може и с повече.

Причината е в задължителанта 14-дневна карантина, която играчите трябва да изкарат при стъпването си на австралийска земя. В същото време, те нямат право да пристигнат в Австралия през декември, а трябва да изчакат новата година.

Докато карат карантината си обаче, те нямаха право да тренират, което постави идването на голяма част от тенис елита под въпрос. Все пак местното правителство облекчи поне тази мярка, като вчера играчите са получили специално писмо от АТР, с което се потвърждава, че те ще имат необходимите условия за тренировка, докато изтърпяват 14-дневанта си карантина.

В писмото обаче също така пише, че правителството препоръчва на всеки играч да пристигне след 8 януари в страната. Това автоматично означава, че е невъзможно Australian Open да стартира на 18 януари по план, защоот все освен няколкото австралийци, все още ще бъде под карантина.

На този етап най-логично изглежда Australian Open да започне на 1 февруари, за да може да се организират няколко подготвителни турнира в седмицата преди това.

В противен случай след два месеца пауза играчите ще се завърнат директно за турнир от Шлема. По традиция всички участваха на подготвителните турнири из Австалия в първата седмица на новата година. Нещо, което тази година няма да се случи.