Големият Стан Вавринка никога не е спестявал мнението си и с добре познато чувство за справедливост и явен гняв написа открито писмо за "политическия хаос" в тениса. Швейцарецът го разпространи чрез "Лондон Таймс".

То идва ден, след като скандалният Джъстин Гъмелстоуб подаде оставка от Борда на директорите на ATP. Хаосът започна през есента на 2018-а, когато бе принуден да се оттегли Крис Кърмоуд, който оглавяваше организацията на професионалните тенисисти. Тогава Новак Джокович, председател на асоциацията на играчите, бе обявен, че е действал зад гърба на другите асове, начело с Рафа Надал и Роджър Федерер.

Сега идва и оттеглянето на Гъмелстоуб, който преди година преби зверски и почти до смърт свой приятел в Лос Анджелис пред очите на бременната му съпруга. Тя загуби детето, а Рандал Каплан се възстановяваше близо 6 месеца. Тенис шефът бе осъден на 3 г. условно, но запази поста си. Това ядоса много от играчите, недоволни, че имаше натиск да си тръгне Кърмоуд, а бе гласуване в Борда да остане скандалният Гъмелстоуб.

Стан Вавринка написа:

"Последните шест месеца бяха изпълнени със събития за ATP и играта ни. Политиката засенчи това, което става на кортовете, което ме задължава да изкажа вижданията си за този ужасен период в тениса. Защото не само аз, а и други играчи, сме загрижени накъде отива спортът ни.

Аз съм започнал да играя на 8 години, баща ми е фермер. Учен съм от родителите ми на ценности и принципи. А това, което виждам в последните месеци, е притеснително падение на моралните стандарти.

С облекчение разбрах, че Джъстин Гъмелстоуб се е оттеглил от Борда на ATP. Учуден съм колко време отне това. Също така съм притеснен, че за някои хора в управата на тениса, изглежда случаят е приключен.

В нашия спорт няма място за хора като Джъстин. И липсата на отговори и реакция от шефовете на тениса за месеците от декември досега, са притеснителни. Играчите трябваше да гласуват дали той да остане в Борда. А те не биваше да бъдат поставяни в такава позиция. И през декември бе гласувано той да остане. Срамно!

Чувам мнения, че структурите на ATP не функционират. Това може и да е крайно, но има проблем. Аз вярвам в системата, която е изградена. Проблемът са хората, не структурите. Има конфликти на интереси по тези позиции. Някои хора са твърде заинтересовани от собственото си благо.

Ясно е, че живеем в свят на скандали. Отваряш вестника и - ето ти поредният, дали в политиката, в Холивуд или в спорта. Но ние трябва да запазим принципите си - честност, доверие, приятелство.

Аз съм правил много грешки и съм далеч от това да съм перфектен. Но съм горд да съм част от тениса, който има огромна глобална популярност и очарование. Ние имаме отговорност да сме възможно най-добри и да представяме спорта си така.

Надявам се, че този тежък период е зад гърба ни."