Министърът на младежта и спорта Красен Кралев е на 52 години, от Варна, възпитаник на Висшия медицински университет в града. Специализира Мениджмънт на политически кампании в Университета на Южна Каролина. Политикът е един от основателите на Федерацията на независимите студентски дружества през 1990 г., съосновател на Българското сдружение за честни избори и консултант на Националния демократически институт на САЩ при провеждането на предизборни мисии в Албания, ЮАР, Йемен, Украйна, както и бивша Югославия.

Кралев е експерт в областта на публичните комуникации, но спортът е неизменна част от биографията му - бивш национален състезател по лека атлетика и рекордьор на България на 20 000 м за юноши старша възраст. Бронзов медалист на Балкански крос през 1986 г. и 1987 г.

След активната кариера е президент на ФК Черно Море от 1998 до 2001 г. и от 2003 до 2007 г., а от 2010 г. и до днес е председател на Комисията по футзал към БФС. През миналата година беше избран за втори път за член на УС на Световната антидопингова агенция (WADA).

В условията на пандемия, спортът също е в изключително различна от обичайната и затруднена ситуация, но какво прави държавата по въпроса? Как помага тотализаторът и как изобщо България се готви в тази обстановка за олимпийска година?

Отговорите - от министър Кралев за Dir.bg.

- Как се прави спорт по време на пандемия? Как ви завари тази ситуация, която сякаш забави и промени живота на всеки човек?

За всички нас пандемията от COVID-19 беше шок. Целият свят е изправен пред едно огромно предизвикателство, но всички ние трябва да се научим да живеем с този вирус. Видяхте, че България беше една от първите страни, които приложиха по-строгите противоепидемични мерки, а след това беше една от първите, които пристъпиха към разхлабването им. Това помогна за минимизиране на икономическите щети, защото затварянето на живота в държавата, затварянето на икономиката, не може да се размине без последици. Пандемията от COVID-19 и необходимите карантинни мерки се отразиха негативно на всички сектори от социално-икономическия живот не само в страната ни, но и в световен мащаб. Спортът беше един от най-засегнатите сектори. По време на извънредното положение, наложено в страната, реално бяха спрени както всички спортни мероприятия, така и тренировките на спортистите. Това беше необходима мярка, за да можем да овладеем първата вълна на пандемията в страната и смятам, че мерките, които наложи правителството, бяха правилни. Използвам случая, за да призова всички граждани отново да мислят първо за своето здраве и за здравето на околните. Отговорността за здравето ни е на всеки един от нас. Трябва да се научим да живеем с вируса и да бъдем по-дисциплинирани. Това е задачата, както на всички политици, така и на обществото ни като цяло.

 - Колко тежък е ударът специално за спорта, а и конкретно за спорта у нас - икономически и организационно?

Пандемията се отрази в голяма степен на спорта. В световен мащаб бяха отменени най-големите спортни събития като Олимпийските игри в Токио и Европейското първенство по футбол. Загубите се изчисляват на милиарди евро. В България най-тежкият период беше в онези 40 дни през пролетта, в които спортът беше спрян напълно. След това направихме ясна програма за възобновяването на спортния живот. Реално след 15 юни българският спорт започна да функционира на пълни обороти. Всеки ден сме взимали решения, които са съобразени с моментната епидемична обстановка в страната. Искам да благодаря на федерациите и спортистите. Те разбраха какво е положението и видяха, че се опитваме да направим всичко, което е възможно, за да могат те да продължат нормално със заниманията си.

- Все пак успяхме с организацията на немалко събития, като например маратона миналата седмица. А вече имаме хора в спортните зали, на стадионите публика има още от рестарта. Може ли да се счита за успешен начинът, по който българският спорт преминава през тази особена ситуация дотук?

- За да се организират всички тези спортни мероприятия, беше изготвена стратегия и бяха утвърдени указания за провеждането на събития както на открито, така и на закрито. Всяка федерация има възможност да разработи такива, съобразно спецификата на отделния спорт. Всички подхождат изключително отговорно в тази ситуация. Естествено има хора, които не спазват стриктно мерките, но за това са предвидени и съответните санкции. Аз съм привърженик на тезата, че този, който наруши правилата трябва да бъде санкциониран. Най-лесното е обаче да санкционираш или забраниш нещо. По-трудното е да възстановим нормалността.

- Има ли спортове, федерации или клубове, заплашени от фалит или тежка криза заради пандемията? Какви са мерките, които правителството и спортното министерство взимат и могат да приложат, ако евентуално се стигне до такава критична ситуация?

- Министерството на младежта и спорта се опитва по всякакъв начин да помогне на федерациите и клубовете в тези условия. През този месец ще финансираме с близо 2 млн. лв. допълнително българските спортни клубове. До момента те получават от ММС около 6,5 млн. лв. Сега ще получат 30% повече, за да ги подпомогнем в тежките времена на пандемията от коронавирус, в които дейността им е ограничена. Знаете, че спортът е един от най-засегнатите сектори и помагаме с каквото можем. Мисля, че тази мярка ще бъде добре дошла за клубовете. За следващата година ще имаме двойно увеличение на бюджета за тях. Това ще се случи благодарение на средствата, които ще постъпват в ММС от Българския спортен тотализатор, който в момента е в прекрасна форма и оборотите му се увеличават с добри темпове. Спортните клубове страдат от хронично недофинансиране. Решихме драстично да се увеличат бюджетите насочени към клубовете, защото това са най-важните места, където се работи с деца и с подрастващи. Там се коват бъдещите шампиони. Дейността им е изключително важна за здравето на цялата нация, така че оттук нататък клубовете ще бъдат сред приоритетите на правителството и на ММС. Федерациите са обезпечени с достатъчно средства, за да функционират на пълни обороти. Подготовката на елитните ни спортисти също е обезпечена напълно.

- Спортният тотализатор има нова стратегия и визия, увеличава оборота си и средствата, с които помага за спорта. Разкрийте малко повече по темата, както и плановете за бъдещето на това партньорство.

Въз основа на приетите законови промени и след като беше сменен ръководният екип на БСТ се вижда, че приходите в държавното предприятие от началото на 2020 са значително увеличени. До края на месец септември, в условията на пандемия и извънредно положение, приходите от моментни лотарийни игри са 59,2 млн. лв, което представлява 141% ръст спрямо същия период на миналата година. Постъпленията от числови игри са близо 104 млн. лв. или с 24% повече от същия период на 2019 г., а приходите онлайн бележат ръст от 68%. Прогнозата на БСТ е за 2020 г. да достигне приходи от 235 млн. лв, което означава, че предприятието ще излезе на печалба за първи път от 2013 г. насам. А прогнозата за приходите за 2021 г. е 400 млн. лв., при общи приходи за 2019 г. в размер на 175,6 млн. лв. Всичко това показва колко много работа е свършена от екипа на тотализатора. Пожелавам успех на БСТ. Нека работят по-концентрирано и по-мотивирано, защото клубовете имат нужда от тази подкрепа.

- Колко важни са парите и помощта от тотото за спорта ни и изпуснати ли са възможности в това отношение през годините? Наскоро казахте за "хронично недофинансиране" на спортните клубове, може ли това да се излекува с новата стратегия и здравословен вид на тотализатора?

От много време насам имахме желанието да увеличим средствата за клубовете. Сега имаме тази възможност, защото БСТ започна да функционира на по-високи обороти и предварителните разчети сочат, че за следващата година бихме могли да си позволим да инвестираме двойна сума в спортните клубове. Смятам, че е време, при наличието на необходимите средства, да се обръща много по-голямо внимание на спортните клубове. Те вършат основната работа при развитието на състезателите и трябва постепенно, всяка година, да бъдат увеличавани средствата, с които те разполагат. Финансирането, което получават клубовете, се изчислява по много сложна формула. Половината от сумата се определя от точките, които те получават за дейността си от федерациите, а другата половина от оценката, която имат в ММС. Тя се определя на база брой състезатели, международни успехи, вътрешни успехи, организиране на масови спортни мероприятия и т.н. Смятаме, че сме постигнали една сравнително обективна система за подпомагане на клубовете. Важното е оттук нататък да се подсигурят повече средства и аз мисля, че сме на прав път.

- Как работите с образователното министерство и общините в помощ на ученическия и детския спорт? Каква е стратегията в тази сфера?

Още в началото на тази година показахме какви са нашите цели в тази насока. Министерски съвет отпусна 25 млн. лв. за изграждането на физкултурни салони в училища, които не разполагат с подобни съоръжения. Наличието на съвременни спортни съоръжения в училищата ще създаде възможност за ефективен учебно-възпитателен и тренировъчен процес, както и организирането на спортни прояви през учебната година и ваканциите. Това решение на Министерски съвет беше ключово, защото в България подобна програма не е реализирана от десетки години. Към момента са обявени 27 процедури за възлагане на обществени поръчки за изграждане на физкултурни салони на територията на 18 общини в цялата страна. Училищата, в които ще бъдат изградени и оборудвани физкултурни салони, са включени в списък, одобрен от министъра на образованието и науката. Основните критерии, по които са избрани тези училища, са най-вече брой на ученици, които нямат условия за практикуване на часове по физическо възпитание и спорт в училище. Под внимание е взета и възможността за изграждане на физкултурен салон на територията на училището. Проектите предвиждат изграждането на напълно оборудвани зали с от две до четири съблекални, две учителски стаи, треньорска стая, съдийска стая и складово помещение. По-големите физкултурни салони са предназначени за училища с над 900 ученици. Освен баскетбол, волейбол и тенис на корт ще има възможност и за практикуването на футзал и хандбал при размери на игрищата 32х16м. С реализирането на тази програма ясно заявяваме, че искаме да превърнем в реалност предизборното си обещание от 2017 година за подобряване на условията за спортуване на младите хора във всички населени места в страната. През тази седмица се надявам да бъдат сключени първите 16 договора за строителство на салоните.

- Кои са големите събития, които очакваме у нас - пак с уговорката, че нямаме яснота как ще се промени обстановката с пандемията до седмица, месец или три...? Задава се тенис турнир в София, имаме догодина домакинства на сериозни състезания...

На първо място трябва да отбележа, че за да се провеждат големи състезания от международния календар бяха разработени условия и ясни правила за влизането на чуждестранни спортисти в България без да бъдат подлагани на карантина. Това дава възможност за поставянето им в равни условия преди началото на всяка надпревара. България е една от малкото страни, които има ясно разработен протокол в тази насока.

Безспорно турнирът по тенис Sofia Open 2020 е може би най-мащабното събитие, което ни предстои до края на тази година. Тук ще пристигнат едни от най-добрите състезатели. Ще имаме представител на Топ 10 на световната ранглиста, седем на Топ 20, трима финалисти в турнири от Големия шлем. Списъкът на участниците е може би най-впечатляващият за надпревара от категория 250 на ATP в последните четири години. В София очакваме Диего Шварцман, Гаел Монфис, Денис Шаповалов, Роберто Баутиста Агут, Пабло Кареньо Буста, Фабио Фонини, Кей Нишикори, Милош Раонич и много други от елита на тениса. Очаква ни най-силното издание на турнира до момента.

В средата на ноември в зала "Колодрума" в Пловдив ще се проведе Европейското първенство по колоездене. Това е едно стратегическо домакинство, което ще даде възможност да се направи реклама на съоръжението. Това е единственият закрит колодрум в Югоизточна Европа и след шампионата вярвам, че много състезатели ще искат да провеждат подготовка именно тук.

Ако всичко върви по план, през 2021 г. в България отново ще бъдем домакини на големи състезания. Страната ни ще приеме Европейското първенство по волейбол за жени. Ние сме една от четирите страни, в които ще се играят мачове от надпреварата. Останалите са Румъния, Сърбия и Хърватия. Волейболната ни федерацията положи много усилия и вече е факт, че заедно с Италия ще приемем Световното първенство за младежи до 21 години. В двете страни ще се съберат най-добрите 16 отбора на планетата. Стана традиция най-добрите скиори да гостуват у нас. Така ще бъде и в края на февруари догодина, когато са стартовете от Световната купа по ски алпийски дисциплини. В началото на март Банско ще бъде домакин и на още едно голямо събитие - Световното първенство за юноши и девойки. Във Варна през юни ще се състои Европейското първенство по художествена гимнастика, Световната купа ще се проведе отново в София през април, а морската ни столица ще приеме и Световната купа по спортна гимнастика за мъже и жени през май. Очаквам в "Арена Армеец" да видим една изключително силна олимпийска квалификация по борба, която вероятно ще се проведе през месец април. Бойните ни спортове също са амбициозни по отношение на домакинствата на големи състезания и в началото на годината ще приемем Европейската купа по джудо и олимпийската квалификация по таекуондо.

- Ако погледнете назад към шестте години, в които сте министър: Как бихте ги обобщили, кои са най-сериозните постижения, с които се гордеете, какво ви се иска и още предстои да направите?

Много са нещата, върху които мога да акцентирам. През 2018 г. беше приет нов Закон за физическото възпитание и спорта. Той промени изцяло философията на действащия до тогава. След влизането му в сила беше проведена процедура по прелицензиране на федерациите. По този начин бяха премахнати клубовете-фантоми и беше решен един сериозен проблем за българския спорт. Променихме коренно метода за финансиране на федерациите. Субективният фактор е сведен до минимум и всеки получава това, което е заслужил с работата си. В Закона има множество нови моменти, които регламентират отдаването и стопанисването на спортната база и ще подпомогнат развитието на спорта за всички и спорта за високи постижения в България. Регламентира се и статута на треньорските кадри - проблем, който вълнува много спортни специалисти в страната.

Гордея се, че след 20 години, в които не бяха правени сериозни инвестиции в спорта, сега имаме много нови или реконструирани съоръжения. Политиката ни в това отношение е ясна и последователна. От началото на мандата на правителството се направи много, за да бъде подобрено състоянието на спортната инфраструктура в България. Ремонтирани или изградени са над 70 обекта, а ММС инвестира близо 26 млн. лв., защото само осигуряването на модерни спортни съоръжения е предпоставка за привличане на подрастващите към системни занимания със спорт, привикване към здравословен начин на живот и превенция на зависимости.

Страната ни се доказа като отличен организатор на спортни събития от най-висок ранг. През изминалите шест години в България се проведоха големи надпревари, които костваха много усилия като организация, но след всяко от тях неизменно получавахме одобрение на участници и гости. Смятам, че можем да бъдем доволни от този факт. Доказахме се като страна, на която може да се има доверие в това отношение и неслучайно в много спортове печелим домакинства на световни и европейски първенства, на световни купи и големи турнири.

Щастлив съм от факта, че след период от близо 30 години държавата се отвори и към футбола. ММС помага с над един милион лева всяка година за развитието на детско-юношеския футбол и заедно с БФС реализираме няколко съвместни и много успешни програми. Провеждат се лагери за всички елитни юношески клубове. Правят се задълбочени функционални изследвания на играчите, за да се подпомогне тяхното развитие, а националните селекционери могат да наблюдават на практика всички футболисти в отделните възрастови групи.

Държавата подпомогна и футболните клубовете, които влизат в Първа лига на България, с изграждане на терени и осветление, за да могат да изпълнят критериите за лицензиране и да играят мачове от елита у дома.

- Какво пожелавате на спорта и спортистите ни през 2021 г.?

Преди всичко на всички наши спортисти пожелавам да бъдат здрави. Няма по-ценно от това. Да се опазят от контузии, за да провеждат пълноценно своята подготовка и да представят страната ни по възможно най-добрия начин. Пожелавам им да реализират амбициите си и да се гордеят с резултатите си.

 


 

*Интервюто е публикувано със съдействието на Български спортен тотализатор.