В края на месец юни ви представяме новия епизод от поредицата "Game ON". В нея редица популярни български футболисти и актьори вече приеха предизвикателството да играят "един на един" срещу Деян Веселинов в двубой под формата на видео игра на конзола.

Той е млад мъжки татко. Автор е на "Произход на видовете" и "И заживели обидено". В последните месеци втората му книга е най-продаваното зaглавие в големите книжарници у нас. На 34 годиини, той вече е минал по пътя и на разочарованието, и на успеха. Специфичното му чувство за хумор забавлява хиляди последователи в социалните мрежи. Ежедневен панелист в телевизионното предаване "На кафе". Писателят и инфлуенсър Георги Блажев влиза в предизвикателството Game ON.

"Те сега хората ще си кажат, че писателите едва ли са хващали джойстик, но конкретно този писател е хващал и конкретно на FIFA може да те набие лошо"

Така започва разговора ми с едно от най-горещите имена у нас в последните години. Но зад  популярността и успехите на този млад мъж стоят години на работа и огромна любов към футбола. Да, именно тази страст и мечтата да стане футболен коментатор очертава и професионалния му път. 

"Спомням си как отидох на кастинг за спортни коментатори. Изобщо не ставах. И най-тъжното е, когато те пробват за нещо и ти самият още на място осъзнаваш, че не ставаш. И знаеш, че не е минало добре, че няма да ти се обадят обратно..." 

Жоро разказва с усмивка за този неуспех и добавя, че никога не би могъл да си представи по онова време, че десетина години по-късно ще работи при Гала в "На кафе". Ту сериозен, ту леко ироничен - дали към себе си, или към околните - Георги признава, че понякога му е трудно да се върне към нормалното, сериозно човешко общуване в ерата на дигиталната комуникация. Често с часове отговаря на лични съобщения в социалните мрежи на напълно непознати хора. Казва, че го прави от възпитание, но осъзнава че му отнема от и без това малкото свободно време.

Всъщност професионалната му кариера наистина започва близо до спорта. От дете е огромен фен на Ювентус и първата му работа е като журналист в печатния ежедневник "Тема Спорт". Две години той пише за футбол преди да бъде поканен от Ивайло Цветков - Нойзи в мъжкото издание "Playboy". Следват авторски материали и в други популярни издания, работа зад кадър в популярни телевизионни продукции и риалити формати, а някъде там пътят му се пресича с прекрасния проект "Пощенска кутия за приказки". 

Снимка: dir.bg

Естествено Георги Блажев избира да играе на видео конзолата с любимия Ювентус, а докато в играта върви голямото дерби с Интер, той си спомня култови истории около пътуванията му до Италия.

"Преди 3 години някъде си купих билет за Ювентус - Кротоне. Последен мач от сезона да ни връчат титлата. Купих го не от официалния сайт, защото там нямаше наличност. Дал съм някъде 300 евро за билет Ювентус - Кротоне. Много грешни пари! Но съм решил, че ще ги дам. И с кацането на самолета получавам мейл, че билетът ми е отказан. А аз отивам, за да превъзмогна раздяла след 13 години. Най-голямата ми и дълга връзка. И си вървя в Торино без билет. И си се разхождам там покрай реката сам - гледам влюбени двойки се държат за рака...Много "щастливо" ми се получи. Накрая нито гадже - нито мач."

Кога спря да е модерно да си грамотен?! Този въпрос е хвърлената ръкавица към един млад мъж, който си изкарва хляба с писане. 

"Едно време, за да си бил успешен и уважаван човек в обществото, е било нужно да си грамотен. В днешно време, с цялото ми уважение към всички професии, е абсолютно възможно да изкарваш несериозно големи пари без да знаеш къде се слагат запетаи, къде пълен член и т.н. Включително с успешни бизнесмени съм говорил и ми казват - защо ми е да знам тази дума как се пише... Имат грешни модели на поведение младите хора и си казват защо аз да бъда грамотен."

Историите на Жоро се въртят около големите му страсти - писане, футбол и жени. А дали би имал отношения с неграмотна жена?! Чуйте и вижте отговора му сами, както и свръх драматичното дерби с продължения, което той печели срещу Деян с 5:4 във e-sport дербито. Неподправени реакции и истории от първо лице - не пропускайте в епизод 12 от видео поредицата Game ON с Георги Блажев.