Новината, че мачът между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа ще се осъществи, доведе до не толкова позитивни коментари сред потребителите на Dir.bg.

Преобладава оплюването и иронизирането върху боксьора ни в тежка категория и прогнози, че го чака тежка загуба, която едва ли не ще прекрати кариерата му. Принципно успелите родни спортисти рядко могат да се хвалят с кой знае колко топли мнения от сънародниците си по свой адрес.

Дали името му е Пулев, Григор Димитров, Христо Стоичков, Димитър Бербатов - те са част от успелите български звезди в спорта, под статиите за които често виждаме по-скоро негативни коментари по една или друга причина.

Разграничавайки се от това дали критиките са основателни, трябва да отбележим неоспорим факт. Битката на Пулев с Джошуа е огромен успех не само за 38-годишния софиянец, но и за историята на българския бокс.

Не всеки ден роден представител има възможността да се бори за званието световен шампион в тежка категория. Още повече в спорт, който винаги е бил доминиран от големите сили. 

Но какво пишат англичаните за Джошуа е друг интересен нюанс около предстоящия сблъсък на 20 юни в Лондон, който отново подчертаваме, че е потвърден.

Сънародниците на Ей Джей, подобно на тези на Пулев, подхождат с огромна доза негативизъм, но по съвсем други причини. При кратка справка из големите медии на Острова, които позволяват коментиране под статиите си или профилите си в социалните мрежи (BBC, DailyMail, Guardian и т.н.) ще видим, че и там плюенето на местната звезда преобладава.

Основните критики към Джошуа са за това, че "избягва" мач с Тайсън Фюри, който да определи абсолютен световен шампион в тежка категория. Те омаловажават факта, че Пулев е основен претендент за пояса на IBF. И че в големия бокс се цели конкретна последователност, която да изстиска максимално голям интерес на зрителите.

Подобно на Пулев, Джошуа плаща цената на това да е известен и успял - не винаги е харесван. След негова загуба, противоречиво решение или по-надъхващо изказване (нещо, което е нужно в бизнеса на бокса) следва вълна от критични коментари, на каквито сме се нагледали и за следващия му опонент. След всяка победа на ринга преобладават позитивните отзиви и напомняне колко специален всъщност е този спорт и саможертвата, която бойците трябва да правят, за да го практикуват на най-високо ниво. Това си е актуално за повечето дисциплини в спорта.

Ето част от коментарите на потребителите в английските медии:

Мартин Бийн, BBC: Да се надяваме, че това ще е последният мач преди да видим истински сблъсък за титла.

Стивън Мас, BBC: Просто още един мач преди роботът Джошуа да се изправи в истински сблъсък. Ще се опита да източи максимално пари преди да срещне Фюри.

Спенс, BBC: За жалост затова боксът се проваля толкова дълго време. Всички искат да видят Ей Джей срещу Фюри. Но Джошуа трябва да се бие с претендентите (Пулев и Усик). Фюри ще се бие с Уайлдър отново заради клауза за реванш. После победителят ще се бие с Уайт, който е основен претендент. В същото време никой не се интересува от феновете и боксът губи. Ууууу!

Озил Гъмидж, BBC: Е, определено няма да пълня джоба на Еди Хърн, за да гледам как Джошуа се бие с човек, който приближава 40-те. Можеше да се замисля при реванш с Уайт или мач с Усик, но той ще иска да запази пояса си на IBF. Пулев се нуждаеше от 12 рунда да бие Хюи Фюри, не е заплаха за Джошуа. Дори няма силата на Анди Руис, за да донесе изненада.

Beester12, BBC: Джошуа бягаше от Руис, когато го победи в последния си мач. Той не можеше да нарани или да довърши напълнял и неподготвен боксьор. Какъв шанс ще има срещу по-силен и подготвен човек като Фюри, който има нужния обсег на ударите, прецизност и сила? Кой се интересува вече от Джошуа? Той беше разкрит в мачовете с Руис.

Englishmen in LA, Dailymail: Едва ли този мач ще бъде велик. Пулев беше тежко победен от Кличко през 2014-а, в единствения му класен сблъсък до момента. След това имаше по-леки мачове. Той ще е на 39, когато се изправи срещу Джошуа и все пак е претендент на IBF. Ще получи 35% дял. И въпреки това стадионът на Тотнъм ще се разпродаде, и много хора ще платят за PPV. Затова ръководните звена и промоутърите продължават да правят такива мачове. Парите са добри, защото (за добро или лошо) хората продължават да ги гледат.

Lo от Манчестър, Dailymail: Ще се бие с почти 40-годишен, за да избегне рисковете. Ако наистина искаше да запази величието си, щеше да избере Усик или Фюри.

pogboom, Dailymail: Още един мач-шега за Ей Джей Бруно. Никога не съм виждал толкова страхлив боксьор, който избягва истинските мачове.

Бел Тъгър, TheSun: Ще ви кажа какво ще стане. Джошуа отново ще бъде пребит от аутсайдер и никога няма да видим мач Джошуа-Фюри.

Това са малка част от коментарите, които потвърждават, че англичаните "не искат" да гледат мача Джошуа-Пулев, а чакат единствено среща с другия световен шампион Тайсън Фюри. И въпреки това ще напълнят новия стадион на Тотнъм.