Президентът Румен Радев отличи с почетен знак големи имена в българския спорт за техните изключителни заслуги.

На церемонията в Гербовата зала на "Дондуков" 2 почетен знак на президента получиха легендата в художествената гимнастика Нешка Робева, олимпийският и европейски шампион по вдигане на тежести Иван Иванов, плувецът Петър Стойчев - световен шампион в открити води, боксьорът Кубрат Пулев, стигнал до два мача за световната титла на професионалния ринг, както и състезателката по борба Тайбе Юсеин - световна и европейска шампионка.

Президентът Радев отбеляза постиженията на отличените и безспорния им принос за развитие на българския спорт.

"Днес имаме удоволствието сред нас да бъдат хора, които неведнъж са ни карали да се чувстваме горди, че сме българи, и години наред разнасят славата на родината ни по света - каза държавният глава. - За тези постижения само висок професионализъм, денонощен труд, безбройни лишения, не стигат, трябва и голямо сърце и безпределна обич към България.

Едно общество има бъдеще, ако отдава дължимото на своите герои. Затова приемете днешните отличия като израз на дълбока признателност на цялото ни общество за това, което правите за България."

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК>>>

Снимка: Bulphoto

Датата на церемонията не е случайна - 17 май е обявен за Ден на предизвикателството и българския спорт.

По същия повод спортният министър в служебното правителство Андрей Кузманов отправи поздравителен адрес към хората, които работят за високи постижения в тази област.

"Поздравявам Ви по повод 17 май - Ден на българския спорт и професионален празник на всички, работещи в сферата на физическото възпитание и спорта - се казва в съобщението от министерството. - Нашата нация Ви е дълбоко признателна за огромния труд, който полагате ежедневно, за да издигате спортната слава на България.

Спечелените медали и купи са плод на хиляди часове усилия, непримирим дух и себераздаване. Това е цената на победата, която всеки плаща, за да успее в спорта.

Благодаря Ви за това, че достойно защитавате цветовете на българския флаг."

Снимка: Bulphoto