Имаше много сълзи, много драма и адреналин, както подобава на олимпийски финал.

Американките счупиха прокобата на четири поредни титли, които отидоха при големия съперник в последните 4 зимни игри. Двата отбора са без конкуренция в женския хокей, като пък САЩ има 7 от последните 8 световни титли (другата е за Канада). "Кленовите листа" бяха в серия от 23 поредни победи на олимпийския лед.

На финала Хилъри Найт откри за Щатите в първата третина, но във втората голове на Хейли Ъруин и Мари-Филип Пулен донесоха обрат. Позната история за САЩ...

Но - не. Този път американките намериха сили да отвърнат, застрашени от кошмара пак да гледат награждаването като победени финалистки. Моник Ламоро изравни 6 минути преди края и вкара мача в продължение.

Битката беше епична, нови 20 минути не бяха достатъчни и се стигна до дузпи. И - пак реми след първите пет изпълнения, за да дойдат ударите на "внезапна смърт" - по един.

Жослин Ламоро направи изумително изпълнение, финтирайки два пъти вратарката на Канада, за да вкара. Меган Агоста пропусна и настана делириум за американките, докато сълзите се лееха от очите на канадките, уловени и от камерите.

Награждаването стана веднага след мача, на леденото поле, нарушавайки традицията в Пьончан медалите да се дават на отделна церемония в определен час от деня, не веднага след победата.

Хокейният финал при жените обаче си заслужи изключението.