Хокейният Бундестим детронира олимпийския шампион от последните две издания на игрите, напълно против очаквания, прогнози и здрав разум.

Канада имаше 16 победи в 16 мача срещу Германия на олимпийски турнири преди днешната шокова терапия, като помни само един истински мъчен мач - през 1992 г. в Албервил на четвъртфинал немците стигнаха до дузпи, но загубиха от страшния съперник.

Но днес всичко това е само история и статистика.

След сензационното 4:3 над Швеция в 1/4-финала, Германия елиминира със същия резултат и Канада и чака мач за златото срещу Олимпийските атлети от Русия.

Финалът е в неделя, а лудите по хокея канадци ще тръпнат за своите срещу Чехия за бронза. Германия поведе с 3:0, после имаше преднина от 4:1, но в края потрепери.

Озверели и уплашени от отпадането, шампионите натиснаха, заиграха и доста агресивно, понякога извън рамките на позволеното. И стигнаха до 3:4, но не и до равенство и обрат.

В другия полуфинал руснаците удариха чехите с 3:0 и ще спорят за титлата за първи път от 20 години. Не са я печелили от 30...

Германия има два пъти бронз от олимпиади (1932 и 1976 г.), но финал досега тази изключителна спортна (досега не и хокейна) сила не бе виждала.