Бостън Селтикс спечели първия от финалните мачове в серията за титлата в НБА в своята зала, като не остави шанс на Голдън Стейт - 116:100. Така резултатът е вече 2-1 за "зелените", които пробиха домакинското предимство на Уориърс с успех в откриващата среща в серията, в залата на Западното крайбрежие.

Още две победи трябват на Бостън, за да е шампион за 18-и път и отново еднолично да е №1 в историята на НБА по титли. Сега Селтикс е изравнен с вечния съперник ЛА Лейкърс - по 17.

Титлата на е акостирала в Бостън от 14 години, но пък и никога не е изглеждала толкова близо. Стеф Къри и Голдън Стейт получиха враждебно посрещане от надъханите "келти", които завършиха мача със звезда последна четвърт, в която решиха нещата в своя полза. Преди нея разликата бе само 4 т. в полза на домакините, а гостите влязоха в ритъм, заплашващ да обърне баланса в двубоя.

Но поредната неефективна вечер на Дреймънд Грийн (само 2 т. и излизане за фаулове в средата на последната четвърт), както и фантастичните последни минути от звездата на Бостън Джейсън Тейтъм, който вкара 8 т. в заключителната част, се оказаха ключови фактори.

Мачът, както и цялата серия, имаше своята "леко злобничка" природа. В края Ал Хорфорд от Бостън се приземи на глезена на Стеф Къри, звездата на Голдън Стейт. Асът, който отново бе над всички с 31 точки, излезе от залата накуцвайки и има сериозна въпросителна в какво състояние ще е за мач №4, пак в Бостън.

Останалите от гостите наскачаха в търсене на наказание за Хорфорд, но бе преценено, че действието не е умишлено.

Къри има вече 94 точки в сериите (3 мача), но не може да бие сам изключително мотивирания и задружен тим на Бостън. Тази нощ му помогна най-после активно и Клей Томпсън, другият голям реализатор на Голдън Стейт (25 т.). И пак не стигна.

За победителите Тейтъм завърши с 26 точки, но Джейлън Браун носеше огъня на битката в първото полувреме и вкара общо 27 (плюс 9 борби и 5 асистенции). Маркъс Смарт се включи с 24 точки, а Хорфорд даде 11, с 8 рибаунда и 6 асистенции, преди да разклати Къри, стъпвайки върху крака му.

Мач №4 е отново в залата на Селтикс в нощта на петък срещу събота (04 часа наше време).