Това означава, че Поветкин ще трябва да излезе на ринга срещу държащия титлата британец Антъни Джошуа най-късно в началото на септември.

 
"Поветкин днес официално беше определен за задължителен претендент на Джошуа за титлата във версия WBA. В срок от 150 дни мачът между двамата трябва да се състои. Джошуа няма право да се боксира с никого до двубоя със Саша. Имаме 30 дни за преговори", коментира в туитър агентът на руския боксьор Андрей Рябинский.
 
28-годишният Джошуа, който има 21 победи в 21 мача на професионалния ринг (20 с нокаут), държи шампионските колани още във версиите IBF, IBO и WBO.
 
38-годишният Поветкин има 33 успеха (23 с нокаут) в 34 мача, като единствената му загуба е по точки от украинската легенда Владимир Кличко през 2013 г
 
Двамата за последно излязоха на ринга в Кардиф на 31 март, като Джошуа победи убедително по точки с пълно съдийско единодушие новозеландеца Джоузеф Паркър, а Поветкин нокаутира англичанина Дейвид Прайс и защити интерконтиненталните си титли.
 
Ако двете страни не стигнат до споразумение за датата и мястото на провеждане на срещата, както и за хонорарите, тогава ще се стигне на търг. Това означава, че срещата може да се проведе в Русия. 
Рябинский извади над $21 млн., за да докара Владимир Кличко в родината на Поветкин преди няколко години.