Европейската шампионка по бокс за девойки от 2017-а и четвърта на младежката олимпиада в Буенос Айрес 2018 - Горяна Стоева, е със спрени права заради положителна допинг проба, съобщава вестник "Меридиан Мач" в днешния си брой.

Това показва обновения списък на родната Антидопингова агенция. Интересното в случая е, че Горяна, която има два сребърни медала от шампионати на Стария континент - 2018-а за девойки и 2016-а за момичета, е дала положителната проба, докато е тествана извънсъстезателно с отбор по кикбокс.

Това сочи информацията на Антидопинговата агенция, където в полето за спорта, в която се изявява Стоева, пише "кикбокс и муайтай". Горяна е дала положителна проба за кленбутерол и наказанието й изтича на 19 май 2023 г.

Истината е, че от години насам Стоева съчетава двата спорта - бокса и кикбокса, и програмата й е много натоварена. Тя дори е националка и в двата вида спорт. Иначе като малка Горяна започва с карате, после се прехвърля в кикбокса, а накрая и в бокса.

За последно тази година Стоева се пусна на европейското по бокс за жени до 22 години във Владикавказ през март, където отпадна на четвъртфиналите. Същия месец участва и на турнир в Рига, където спечели сребърен медал.

"Последното й участие при нас беше през март и след това момичетата бяха разпуснати. По-късно няколко пъти я търсих, за да дойде на лагер, но тя каза, че не може, защото е заета - учела, за да стана полицай. Но аз настоявах и продължавах да я търся, но тя започна да не ми вдига телефона. След това говорих и с родителите й, но и те ми казаха, че има изпити. После другите момичета от отбора ми казаха, че са я видели на Белмекен с тима по кикбокс. Малко по-късно от федерацията ми казаха да не я търся повече, защото е дала положителна допинг проба. Жалко, защото е много талантливо момиче и можеше да се развие в следващите години", заяви треньорът на женския ни национален отбор Фикрет Ереджебов пред "Меридиан Мач".