Германецът бе обявен за победител още през месец март, но в понеделник той официално получи трофея.

Церемонията включи 12-километров преход от Фаенца, където е базиран отборът на Торо Росо, до Брисигела със състезателен автомобил на Мерцедес от сериите DTM.

Престижната награда започва да се присъжда на пилотите от най-високоскоростната надпревара на планетата от 1992 година, за да отбележи 25 години от смъртта на великия пилот Лоренцо Бандини.

Италианецът загива на 10 май 1967 година в Гран при на Монако на градската писта, след като колата му избухва в пламъци. Според мнозина той е най-добрият състезател на неговото време, но за нещастие го спохожда най-лошото.

Награждаването се организира от съгражданите и общината на родния град на Бандини - Брисигела. Интересно е, че носителите на трофея обикновено не са световните шампиони. Наградата не се присъжда за постигнати резултати, а за начина, по който резултатите са постигнати, информира livesport.

Сред призьорите са Михаел Шумахер (2003), Кими Райконен (2004), Фернандо Алонсо (2005), Марк Уебър (2006), Фелипе Маса (2007), Роберт Кубица (2008), Себастиан Фетел (2009) и Люис Хамилтън (2010).