След общо 18 дузпи аутсайдерът Замбия триумфира за първи в своята история в първенството на "черния континент". Звездите на Манчестър Сити и Арсенал Коло Туре и Жервиньо потвърдиха правилото, че в такива моменти обикновено изпускат най-големите и не успяха да се разпишат от бялата точка.

Калаба компенсира пропуска на Туре, но при финалния удар след пропуска на Жервиньо, Сунзу не трепна и прати в екстаз своята родина. В края на редовното време резултатът бе 0:0. Фаворитът Кот д'Ивоар можеше да съжалява повече, че не водеше в резултата, тъй като звездата на тима Дидие Дрогба изпусна дузпа в 70-ата минута.

Първата голова възможност бе на сметката на Замбия, когато още във втората минута Синкала стреля, но вратарят на Кот дИвоар спаси отбора от първи гол на турнира. В 13-ата минута отново по-близо до гол бяха замбийците, но този път удар на Маюка с глава прехвърли вратата и удари мрежата от външната страна. Дидие Дрогба пропусна да изведе своя тим напред в 24-ата минута, а малко по-късно Яя Туре също пропусна да се разпише при може би най-добрата възможност за "слоновете”, стреляйки на сантиметри от гредата след пас на Дрогба.

В 40-ата минута взаимодействия между звездата на Челси и Жервиньо беше разчетено от вратаря на Замбия, които на свой ред организираха опасна контраатака, но резултатът остана непроменен преди почивката. Най-сериозната възможност в редовното време бе пропиляна от Дидие Дрогба в 70-ата минута. Съставът на Кот д'Ивоар получи право да изпълни дузпа за нарушение срещу Жервиньо, но Дрогба стреля над гредата за радост на замбийците.

Две минути преди края на 90-те Градел се освободи в наказателното поле на Замбия и стреля към опразнения десен ъгъл на вратата, но топката мина на сантиметри от гредата.

В първата минута от добавеното време на втората част Маюка имаше страхотен шанс да насене съкрушителен удар върху амбициите на Кот д'Ивоар, но Коло Туре със сетни усилия изчисти в корнер. В шестата минута от първото продължение Катонго нацели греда за Замбия, което бе и най-сериозната опасност пред една от двете врати в първите 15 минути.

Появилият се като резерва за Кот д’Ивоар Конан можеше да изведе своя тим напред в 107-ата минута, но далечният му изстрел прелетя малко над гредата. Разбъркване пред вратата на Замбия в 116-ата минута отново не завърши с гол за "слоновете”. Най-близо до това да прати топката в мрежата бе Жервиньо, а малко след това и Градел се забави, преди да замбийците да успеят да изчистят.

Така новият шампион трябваше да бъде решен след изпълнение на дузпи. Жребият определени първи да изпълняват "слоновете", а зад топката застана Тиоте, който не сгреши за 1:0.

Капитана Катонго изравни за Замбия, а Бони отново изведе Кот д'Ивоар напред. Голмайсторът Маюка бе безапелационен и направи резултата 2:2.

Последва спасена дузпа от Мвене, но ударът на Бамба трябваше да бъде повторен, тъй като стражът бе излязал напред по-рано от позволеното. При повторния удар футболистът на "слонове" бе безпощаден - 3:2.

Чанса за Замбия, Градел за Кот д'Ивоар и Феликс Катонго доведоха нещата до ново равенство при 4:4, преди Дидие Дрогба отново да взема топката в ръце след пропуска си в редовното време.

Този път звездата на Челси не сгреши и реализира за 5:4. Решителната пета дузпа за Замбия пък бе изпълнена от вратаря Мвене. Стражът бе изключително хладнокръвен и излъга своя колега, пращайки леко и технично топката в обратния ъгъл избран от Бари за 5:5.

Тиене, Синкала, Конан и Чисамба изпълниха нови безупречни дузпи и така резултата стана 7:7.

Една от най-големите звезди на "слоновете" Коло Туре трябваше да изпълни осмата дузпа. Футболистът на Манчестър Сити изпълни най-слабия 11-метров наказателен удар и вратарят Мвене спаси.

Каламба от Замбия обаче не издържа на напрежението и прати топката над вратата, оставайки живи надеждите на Кот д'Ивоар за второ отличие от надпреварата.

Нов пропуск на още една от звездите на "слоновете" последва при деветата дузпа в тяхна полза. Този път вратата не бе уцелена от нападателя на Арсенал Жервиньо,предаде ТопСпорт.

Прекрасно изпълнение на Сунзу за 8:7 подпечата триумфа на Замбия, които печелят турнира за първи път в своята история.