В състава на гостите мачът започна голямата им звезда Диего Коща, който трябваше да е на резервната скамейка. 

Още във 2-ата минута Давид Вия стреля по посока вратата на Пинто, но топката мина встрани от вратата. Малко по-късно Пинто сбърка, но Давид Вия стреля на сантиметри от гредата.

Четири минути по-късно Меси беше фаулиран пред наказателното поле на "дюшекчиите", а след изпълнението му топката нацели стената. В 12-ата минута Мартино направи принудителна смяна. На мястото на Пике, който се приземи лошо на терена след борба за висока топка, влезе Бартра. След смяната "Атлетико Мадрид" започнаха да действат уверено, а "Барселона" играеше нервно и сковано, с чести грешки при подаванията.

Каталунците владееха топката в по-голяма част от времето, но това не им даваше никакво предимство. В 23-ата минута Куртоа се намеси добре при удар на Неймар. Четири минути по-късно и Иниеста пробва мерника си. В 30-ата минута и Симеоне предприе смяна. Диего Коща напусна терена и беше заменен от Диего. В 37-ата минута Бартра засече центриране на Шави, но кълбото мина встрани от гредата. Постепенно Барселона се настани трайно в половината на съперника, но липсваше завършващия удар. Така на почивката двата тима се оттеглиха при резултат 0:0, съобщи Гонг. 

В 48-ата минута Неймар стреля доста неточно по посока вратата на Куртоа. Дойде време и за първия гол в мача. В 56-ата минута влезлият като резерва Диего прониза Пинто с фантастичен удар от около 30 метра, а топката попадна в горния ляв ъгъл на вратаря. Това е първото попадение за футболиста на "дюшекчиите" в европейската кампания на отбора този сезон, а също така и гол №250 във вратата на "Барселона" в европейските клубни турнири.

"Барселона" реагира и последва удар на Бускетс в 63-ата минута, но Куртоа спаси отбора си. В 71-ата минута Неймар възстанови равенството. Бразилецът беше изведен по великолепен начин от Иниеста очи в очи с Куртоа и не му остави шансове. Иниеста стреля опасно към Куртоа две минути по-късно, но вратарят изби с котешки рефлекс в корнер.

Натискът на "Барселона" се усили и всяка атака вещаеше голова опасност. Неймар спечели свободен удар в 81-ата минута малко пред границата на наказателното поле, но след изпълнението му не последва нищо опасно за Куртоа. Пет минути по-късно Меси от пряк свободен удар изпита рефлексите на Куртоа, но белгиецът отново беше на висота.

В последните минути "Барселона" пропусна да победи и всичко остава да се реши в Мадрид на 9 април.