В заседанието участваха също така представители на комисията по стратегиите в УЕФА, хора от най-богатите клубове в Европа и представители на професионалните организации на футболистите.
УЕФА прие 2012-а година като краен срок за клубовете, които трябва да балансират счетоводствата си и да нямат финансов дефицит, който няма как да бъде покрит.
От УЕФА също така настояха клубовете да контролират и опитите си да картотекират и привличат огромен брой футболисти, които рядко влизат в игра и просто си прибират сумите по договорите.
"Финансово честната игра е от такова важно значение, както и честната игра на терена. Тя е много важна, за да се гарантира дългосрочната устойчивост на европейския футбол в най-здравия му вид. Принципната договореност между УЕФА и клубовете е постигната и аз смятам, че това е голям пробив, коментира президентът на УЕФА Мишел Платини.
Френската легенда се изказа критично и към политиката на клубове като Манчестър Юнайтед и Ливърпул, които си позволяват огромни разходи, разчитайки на мощни спонсори и собственици, които след това изчистват тези задължения.
Освен това Платини не приема и агресивната трансферна политика на Реал (Мадрид), който се стреми да привлече най-добрите играчи в света и след това да чака възвръщаемост на направените разходи.
Следващото заседание на изпълкома на УЕФА по въпросите с "финансовия феърплей" ще се проведе на 14-15 септември в централата в Нион.