Ето и това, което бизнесменът каза в обширното си изказване:
Батков сензационно разкри: Българи са режисирали измамата
- Г-н Батков, Левски записа черна серия от резултати, но имаше и друг черен момент за тима, става въпрос за "Казанската афера". Казахте, че ще лазите, но ще разберете, какво се е случило, докъде стигнахте?
- Не се наложи да лазя, но нещата поне за мен в общи линии са ясни. Правя необходимото всички доказателства да бъдат там, където им е мястото - в спецслужбите и прокуратурата. Заявявам, че повечето от доказателствата, вече са събрани. За мен няма въпросителна, извършителите са ясни. Поръчителите и мотивите, също са ясни. На територията на България са извършени поне две тежки престъпления. Вчера подадох жалба до главния прокурор, в която посочих, кои по мое убеждение са извършителите, без да се притеснявам, че ще се измъкнат и едва ли не, ще нося отговорност за клевета. Знаете, че аз съм сериозен човек и държа на думата си.
- Българи ли са и готов ли сте да им кажете имената?
- Да, готов съм! Това са, така наречените, новоизлюпени футболни босове и собственици на ЦСКА, Димитър Йосифов Борисов и Иво Димитров Иванов!
- Те са извършителите или поръчителите?
- Те са поръчителите и хората, които са се възползвали. Вижте, става дума за две съвсем различни неща. Едното е крупно залагане в няколко тотализатори, по всяка вероятност, някои от тях са нелегални. Не са на територията на България, като са заложили крупна сума, като е ясно каква е и къде е депозирана в брой, в една европейска държава. Ясно е и каква горе-долу е печалбата. Второто е, манипулирането на резултат от спортно събитие въз основа на, което е и залагането и измамата, на която бях подложен аз и Левски. Говоря съвършено точно, все пак съм на 51 години и нося цялата отговорност. Все пак от 20 години съм адвокат, абсолютно съм наясно с нещата, абсолютно съм наясно и с извършителите.
- Много тежко обвинение спрямо босовете на ЦСКА…
- Да. Призовавам прокуратурата да доведе нещата до край, не случайно правя това публично изявление, за да няма връщане назад. Призовавам службите, които са натоварени да събират доказателствата, да продължат да го правят безапелационно. Призовавам българското правосъдие, да потърси отговорност на виновните лица. Призовавам данъчните органи, да си съберат данъците от ЦСКА, които наскоро бяха публично обявени и са около 4 милиона и половина лева. Говорим за не събран данък на физически лица и не събрани социални осигуровки. Призовавам министъра на спорта, г-н Свилен Нейков, да си събере дължимите суми за ползване на три прекрасни спортни съоръжения без да е събрана нито стотинка. Сумата е милион и седемстотин хиляди лева. Призовавам и българското правосъдие, да си свърши работата с тези двама хубавци, за висящите им дела, които имат! Става дума за тежки престъпления, включително изнасилване, измами и т.н! Ще поискам и час по-скоро в разследването да влезе и БФС. Ще поискам от Вальо Михов да се съберем ПФЛ, защото такива хора нямат място в българския футбол, който и без това достатъчно е замърсен. Ще информирам и ФИФА да търси отговорност на столичния клуб. ФИФА и УЕФА са твърдо против манипулирането на мачове. Нося отговорност за думите си, не искам да разкривам още факти и доказателства. Те имат да обясняват много, много, много, много…
- Казахте, че те са поръчителите, а кои са изпълнителите?
-Изпълнителите са, едно лице от арменски произход с руско гражданство, което се е представяло с различни имена, но вече е идентифицирано. Има и двама български помощници, включително и футболен съдия, който е действащ. Той също ще трябва много да говори. Другият е незначителна фигура.
- Няма ли да кажете името на действащия съдия?
- Естествено, че няма да го кажа, но вие ще го разберете, когато го привикат. Има и едно лице, което е от крупните босове в руската организирана престъпност. Той е бил в България преди този "велик мач" на ЦСКА, за да проконтролира нещата… Неговото име също няма да го кажа. Мога да кажа само малките имена, на двама боса на руската организирана престъпност, не че не ги знам и другите. Сергей от Санкт Петербург и Гриша от Москва. Не мога да кажа, че съм доволен, ще бъда такъв, когато си получат заслуженото. Ето, изправям се пред цялата ваша аудитория, пред цялата българска общественост и пред привържениците на Левски. Това е абсолютно безобразие! Не може в един спорт, който вълнува толкова хора, да се действа с методи на от дребната улична престъпност.
- Министър председателят каза, че лакомията е в основата. Информирани ли са всички власти?

- Да, лакомията е на тези, които са заложили и са спечелили. Направиха така, че да няма вариант да не спечелят. Нанесоха и много голям психически удар на отбора ни преди мача, когато се разбра, че трансферите няма да станат. Ако говорите за такава лакомия-да. Но аз не бих го нарекъл така. Г-н Грънчаров, аз не съм лаком човек. Не искам да се хваля, но помагам не само на спорта, а и на ред други дейности. Построих един от най-големите храмове в България с лични средства. Да продължавам ли? Левски е единственото от моите начинания, което не е почувствало кризата. Да, не ми е лесно. Никой не би се отказал от една добра сума, която да влезе в клуба и да ми е от помощ. Така може да се изпълнят всички начинания и идеи, които имаме. Ако това е лакомия, добре лакомия е, но който ме познава знае, че не съм лаком! Лакомията е на другото място.
- Със сигурност ще признаете, че допуснахте грешки в този случаи?

- Да, моя е грешката и вината. Допуснах да измамят Левски. При целия ми опит, това е факт, не го отричам.
- Наясно ли сте, че това ще отекне много здраво?
- Нека отекне, че да вземем да се прочистим. Вече 20 години, нещата вървят на долу и всичко ерозира, говоря за морал и жизнени ценности.
- Всичко това сте готов да го кажете, където трябва и сте го казали?

- Не казвам нищо ново. Не разкривам следствена тайна, защото още няма следствие. Надявам се по-скоро да има, на този етап е образувана проверка.
- Да очакваме ли продължение на това?

- Аз казах, че няма да ги оставя така и няма да ги оставя. Няма да спра с това, което казах току що. Ще вдигам глас винаги, когато почувствам, че някой не иска да си свърши работата. Законът трябва да се стовари върху виновните. Така ще бъде, докато не се изчистят нещата и приключат. Това е.