Световните квалификации вече са в разгара си в Азия, въпреки че ние в Европа още не сме ги започнали. И докато у нас се тревожим около случая с расизма и шестголовия разгром, който ни нанесе Англия, на един друг континент вървят битките за място на Мондиал 2022.

Една от тях бе паметна, уникална и съвсем различна от обстановката и глобалния интерес, който се очаква за двубой от такъв калибър.

Пхенян не бе виждал сблъсък на Северна с Южна Корея на футболния терен от 30 години.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СТРАННИЯ МАЧ В ПХЕНЯН>>>

Двата отбора се срещнаха няколко пъти и този век, като бяха и в две квалификационни групи за Мондиали. Но не играха на Север от границата, а в Китай и Япония. Този път ФИФА разреши мача да е в Пхенян, но... домакините решаваха при какви условия.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

И постановиха - без публика. Без телевизионно излъчване и журналисти от други държави, освен Южна Корея.

В добавка, севернокорейската федерация обеща - този път химн и знаме на гостите ще има. Нещо, което в Пхенян изключваха в предишните случаи, когато жребият пращаше отборите в една квалификационна група.

И в отговор ФИФА насрочваше мачовете в Китай и Япония.

Домакините дори обещаха на федерацията на Южна Корея, че ще пратят след дни и DVD с избрани моменти от мача. Не целия. Кадри не са показани още никъде.

Да си кажем честно, не се очакваше някакъв спектакъл. Последните осем двубоя на Севера и Юга завършиха шест пъти наравно и два пъти Републиката победи с по 1:0. Общо бяха вкарани 6 попадения в тях... Но се очакваше, че ще има нерви и драма, на и около терена. И затова може би, домакините решиха мачът да е при закрити врати.

Последната им среща в световни квалификации преди 10 години завърши с грандиозен скандал. Южна Корея спечели мъчно с 1:0 в Сеул, а съперникът обвини домакините, че са натровили играчите им с храната и водата в хотела.

Месеци наред взаимните обвинения не спираха.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Между двете страни отношенията са обтегнати повече от половин век, след като "конфликтът" между тях завърши с "временно примирие" през 1953 г. Технически погледнато, те още са във война.

Въпреки това спортът се оказа идеалното средство за частично стопляне на отношенията. Например на Олимпиади - преди година в Пьончан двете страни се появиха заедно на церемонията на откриването, а после играха с общ хокеен отбор. Сега се обсъжда в Токио 2020 да са в обща делегация...

На трибуните в Пхенян имаше точно 100 присъстващи, а стадионът е за 50 000. Чужденците сред тях се брояха на пръсти, но един бе Джани Инфантино, президентът на ФИФА. Долу, край терена, Пауло Бенто (Португалия) е селекционер на Южна Корея. А реферът бе от Катар - Абдулрахман ал Джасим.

Инфантино е заявил някъде, цитиран от агенции в Европа, че е "разочарован, че срещата не е била с публика".

Съставите се появиха часове след края из сайтове извън Корея, а в репортажа от 4 абзаца, разпространен от федерацията на Северна Корея, пише, че мачът е бил "двуостър, с атаки и контраатаки, както и с два жълти картона".

И такива мачове има. Световни квалификации. Там пред празните трибуни не е имало опасност от расистки обиди или друга дискриминация, въпреки че това звучи като някакъв сарказъм - обстоятелствата около мача са доста странни за 2019 г.

А, да - ако ви интересува все пак резултатът - 0:0. Нищо неочаквано.

И двата отбора имат по 7 т. на върха в групата им, където са още Ливан, Туркменистан и Шри Ланка.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СТРАННИЯ МАЧ В ПХЕНЯН>>>

Реферът от Катар - един от малкото чужденци в стадиона в този ден

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Южнокорейците чуха химна си и имаха знамето си на стадиона, както домакините обещаха

Снимка: Getty Images/Guliver Photos