Димитър Пенев на 74 години. Повод да се усмихнем и да вдигнем наздравица за човека, който спокойно може да нарече себе си "живата история на българския футбол".

Не е само той, разбира се, заслужил такова признание.

Но се замислете - колко фигури имаме, които са участвали в, кажи-речи, всяко от най-големите постижения на футбола ни за последните 50-60 години?

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА С УНИКАЛНИ СНИМКИ НА ИВАН ГРИГОРОВ ОТ КАРИЕРАТА НА ПЕНЕВ>>>

17 март 1982 г., ЦСКА - Ливърпул в София. Минути делят Никодимов и Пенев от триумфа. Както и ЦСКА

Снимка: Иван Григоров

Днес Пенев е отново на "Българска армия", където си мина по-голямата част от живота след 1964-а. Тогава стана футболист на ЦСКА. Сега е почетен президент, консултант на треньорския щаб, близо до отбора, до клуба. Близо до футбола. Това последното никога не се е променяло.

14 пъти е шампион на България. Веднъж с Локо (Сф) и 7 с ЦСКА като играч, още три пъти като асистент треньор, още три пъти като старши. Играе на три Мондиала, общо има 90 мача за България, а за ЦСКА са над 300.

Избран за треньор №1 на XX век, след като изведе България до първа победа на Световно (1994) и Европейско първенство (1996), както и до бронз от САЩ 94. Недостижим и в статистиките, но не само.

Наричат го Чичо Митко, защото никога не е бил далечен и на хората. Отворен да обсъди с всеки, приятна компания. Колоритен за медиите, защото неговите интервюта се помнят с неподражаемия му начин на изразяване.

Преди няколко дни Бончо Генчев разказа историята за това как го е успокоил преди да бие дузпа срещу Мексико в изключителното напрежение на осминафинала на Мондиал 1994. С крилат лаф - "ти тук си домакин". Аналогията е далечна - Генчев играеше в Англия, мачът бе в Щатите, общ език и т.н.

Embed from Getty Images

Историята за това как Пенев решава в деня на първия мач от Евро 96, че Радостин Кишишев е точният човек за ролята на десен бранител, въпреки че е неопитен, а и силните му игри са в полузащитата, също е култова. Тинката се превърна в открието на шампионата.

Или как налагаше младоци през годините без страх - от Стоичков, Пенев и Костадинов в ЦСКА в края на 80-те, до Бербатов, Мартин и Стилиян Петров десетилетие по-късно пак там.

Футболистът Димитър Пенев игра срещу Пеле и Кройф (на световни първенства, а и с ЦСКА срещу Аякс). Елиминирането на гранда от Амстердам през 1973 г. е епохален момент в историята на футбола ни. Отстраняването на Ливърпул и Нотингам, когато Пената е помощник на Аспарух Никодимов, са други Еверести на родна игра.

Три действащи европейски шампиона, посечени от български отбор! Няма аналог това, а и в трите епоса е замесен Димитър Душков Пенев.

И, разбира се, Златният отбор от САЩ 94. Обединен, сплотен, направен да работи от Пената. След този успех и четвъртото място го нарекоха Стратега. И днес някои се подсмихват и подхвърлят остроумия за ролята му на треньор на онзи отбор, а и за начина му на изразяване. Нали сме специалисти по всичко, та - и Пената сме го преценили.

Но успехите му са най-добрият отговор.

Embed from Getty Images

"Днес осъзнавам ясно колко много е направил и как добре се е справил с националния отбор. Лесно е хората да коментират, нали всеки разбира от футбол. Аз просто ще посъветвам всеки, който говори за Димитър Пенев, да постигне неговите успехи и тогава да приказваме пак. Пенев успя да обедини една група от футболисти, да ги направи единомишленици. А това не е никак лесно."

Мнението е на Цанко Цветанов, който днес сам е треньор. Каза го пред Dir.bg, когато си говорихме за световното в Щатите. Бончо каза същото.

Има ли човек, минал през футбола ни, който да каже лоша дума за него?

И да има, няма да ни учуди. В българските традиции и народопсихология дори това не е изключено. Въпреки че е трудно да намериш по-позитивна и общолюбима фигура от тази на Димитър Пенев.

Да е жив и здрав на 74-ия му рожден ден!

И, както казва самият той: "Живи сме, бавно-бавно лазим, ама напред!".

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА С УНИКАЛНИ СНИМКИ НА ИВАН ГРИГОРОВ ОТ КАРИЕРАТА НА ПЕНЕВ>>>

Със съпругата му Надя пред стадиона на ЦСКА преди 70-ия му юбилей преди 4 г.

Снимка: Иван Григоров