Какво се е случило между Кристиано Роналдо и Катрин Майорга в нощта на 12 срещу 13 юни 2009 г. в Лас Вегас знаят съвсем прецизно само... те двамата.

Но все повече детайли излизат за това какви събития и действия са последвали онази нощ, в очакване зад Океана да започне дело срещу Кристиано по 11 обвинения.

Списание Spiegel бе детонаторът на медийната бомба, която разпрати шрапнели от скандала из света. Германското издание написа подробности, включително и интервю с адвоката на Майорга.

Днес изданието продължава темата, като разкрива детайли от това как екип от специалисти, наети от Кристиано Роналдо, се е справил с потенциалното бедствие "скандал, съд и затвор", което е можело да сполети звездата преди 9 години. Ето го материалът на Spiegel, който звучи като криминале.

През лятото на 2009-а един адвокат на име Карлос Осорио де Кастро разпраща писма по електронната поща към колеги. В един от имейлите пише, че "нашето момче" е имало неприятности по време на парти в Лас Вегас. Предявени са обвинения на 12 срещу 13 юни...

Осорио де Кастро е адвокат от Порто, познава Кристиано от 2003 г. и работи с него по не един случай.

"Нашето момче" е Роналдо. Нататък в месеците на сътрудничество на този екип, така е наричан в кореспонденцията между тях на английски език - "the kid" (хлапето). Другото е "Topher", което по-късно влиза в споразумението между Роналдо и Майорга.

Осорио знае, че нещата са сериозни. И се захваща за работа. Обвиненията трябва да бъдат заличени бързо и завинаги. Събира отбор.

В него влиза детектив, който има отлични контакти и работи на територията на щата Невада, в частност - познава хора в полицейския участък в Лас Вегас.

Включени са двама адвокати от Португалия, познати на Осорио, както и лондонската компания "Schillings", за която най-добре говори служебният слоган: "Открий кризата, контролирай кризата".

А това е сериозна PR и правна криза.

Следващият член на екипа е от фирмата "Lavely & Singer" от Лос Анджелис, която е помагала през годините на знаменитости като Камерън Диас и Дженифър Анистън при проблеми с договори, споразумения, права върху снимки и кадри, и т.н.

Последният член на тима е Ричард Райт, който е като фокусник в Лас Вегас (по професия - адвокат), с доста тлъст хонорар - по 450 долара на час.

На по-късен етап към екипа са добавени временно лекар и специалист по съдебна медицина.

48 часа след подадената жалба в полицията от Майорга, частният детектив от "Отбора" влиза в апартамента в хотел "Palms Place", където са били Роналдо и Катрин. Тества акустиката, измерва и записва всичко. Размери на джакузи, на легло, на стаи, височина на тавани.

След това екипът се събира на първата си среща и прави стратегия. Тя е следната: да се изчака дали полицията изобщо ще възбуди разследване, а после да се търси споразумение с Катрин, но не на опорна точка "изнасилване", а по-скоро "сексуален тормоз". Специалистите преценяват, че това би струвало по-евтино на "нашето момче".

Осорио иска да знае всичко за 25-годишната Майорга. Детектив и адвокат постоянно я следят, като пълно досие с това кога къде ходи и с кого се среща е изготвено и разпратено по имейлите на останалите в отбора. Сред изтеклите до Spiegel кореспонденции има дори такива за това колко чаши вино е изпила на вечеря. Както и номерът на брачното свидетелство на Катрин (била е омъжена по-рано), както и това, че е дава вота си за Демократическата партия на предходните избори.

Бившият полицай, а сега частен детектив, провежда сондажи в участъка в Лас Вегас и разбира, че ченгетата няма да имат нищо против, ако случаят се разреши извън съда. Дори ще са доволни, ще се избегне шумотевицата около един от най-известните спортисти в света на тяхна територия.

Екипът взима и пълни показания от Кристиано за това какво се е случило в апартамента. Той разкрива неговата версия, която включва: "правихме секс, беше грубо, тя няколко пъти каза "не", но не се съпротивляваше... не е викала за помощ, нито е крещяла".

През януари 2010 г. са наети лекар и експерт по съдебна медицина, които да изследват пълното медицинско досие на Майорга. Хонорарите им също не са никак малки, като Осорио е отбелязал в един от мейлите, че "експертът прибира по 350 евро на час, дано си разбира от работата".

Тогава идва и първият контакт адвокат на Катрин Майорга в търсене на споразумение с клауза за "поверителност". Настоящият защитник на обвинителката - Лесли Стовал, днес коментира: "Такива споразумения са често явление през последното десетилетие. Обикновено - за дела между големи компании и скъпоплатени служители или за прикриване на компрометиращо поведение на знаменитости."

Отборът действа по сделката, като всеки по някакъв начин - адвокатите, детективът и медицинските лица, успяват да издействат с аргументи, компромати или изнудване - подхвърляйки, че знаят всичко за личния живот на Катрин, намаляване на началната сума от 900 000 долара до 375 хиляди.

Операцията е успешна. Клаузата за поверителност е с такава стойност, че жената не може да проговори. Ще и струва твърде скъпо, вероятно около милион долара.

Какво се е случило за 9 години ли? Папката с информация за личния живот на Катрин Майорга е набъбнала, защото оперативната част от "отбора" е продължила да я следи.

Куриозно, облеклото на "жертвата" от нощта е изчезнало, въпреки че Катрин го е предала в полицията при подаване на жалбата в ранните часове на 13 юни. Това е описано в преписката за апела. Как и кой...?

Репортер на Spiegel зададе въпроси по темата директно в участъка в Лас Вегас, откъдето засега отказват коментар. Имат и солиден аргумент за това, както и правно основание - процедурата по разследване на случая отново е активна и отворена.

Делото тепърва предстои, но и дотук историята е като от криминале. Или, по-ярко сравнение - като от филма "Криминале", където героят на Харви Кайтел с прякор Вълка, дойде, за да "оправи нещата".