Куриозен донякъде гол беляза мача от Висшата лига между Шефийлд Юнайтед и Нюкасъл Юнайтед. Гостите спечелиха с 2:0, а попадението на Джонджо Шелви в 70-ата минута на практика пречупи хората от града на английската стомана.

Шелви получи топката през центъра, в средата на половината на домакините. Страничният съдия обаче вдигна флага и сигнализира, че полузащитникът е в засада.

Главният арбитър Стюърт Атуел реши да не надува свирката, имайки едно наум за ситуацията, но трима бранители на Шефийлд Юнайтед спряха да играят, вдигайки ръце и сочейки към асистента с флага.

Вратарят Дийн Хендерсън също не направи отчаят опит да спаси, докато Шелви се приближаваше към него и пусна топката в мрежата. Но непрофесионалното отношение на домакините бе наказано.

ВАР прегледа ситуацията и ясно се видя, че играчът на гостите е в редовна позиция. Голът си беше напълно законен. Поне от гледна точка на правилата за засадата.

Извън тях, е нелепо как реагираха играчите на домакините, но е трудно да бъдат винени - това е навик, виждат вдигнат флаг и знаят, че играта ще бъде спряна.

Атуел остави Шелви да вкара, като бе наясно, че с присъствието на ВАР, ако голът е нередовен, системата ще го отмени. Но ако спре атаката, а се окаже, че ситуацията е напълно редовна?

Реакциите в Англия бяха разнопосочни.

Естествено, първо бе лавината от присмех към спрелите да играят бранители и вратар. Въпреки че... да не си на тяхното място. Мениджърът на Шефийлд Юнайтед Крис Уайлдър бе съсипан: "Не знам накъде отива футболът, но не е хубаво - каза той. - Не разбирам вече нищо от правилата".

Експертите в студията на отделните телевизионни канали, както и тези в радиопредаването на BBC, бяха на друго мнение.

Похвалиха Атуел, че не е спрял голова атака, защото нередовен гол може да се отмени с ВАР, но спряно нападение не може да бъде доразвито след сигнал, ако няма нарушение.