Нов скандал заплашва нормалното завършване на първенството в Гърция, след като дербито Панатинайкос - Олимпиакос бе прекратено в 70-ата минута.

Резултатът в този момент бе 0:1 за гостите от Пирея, като победата ще бъде присъдена служебно на тима (0:4).

Съдията на мача Марко Фриц сложи край на атинското дерби, след като над терена се разнесе сълзотворен газ, а край него се разхождаха и тичаха фенове.

В това време агитката на Панатинайкос бе запалила и знамена на врага, което донесе и допълнително усложняване на обстановката, огън, както и навлизането в стадиона на противопожарни коли.

Embed from Getty Images

Германският рефер бе поканен да ръководи дербито по искане на Панатинайкос, който от година не спира да се оплаква от съдийството в гръцкото първенство.

Той прояви търпение още в началото на мача - в петата минута фенове на ПАО от централния сектор на стадион "Олимпийски" нахлуха и атакуваха скамейката с треньорите и резервите на Олимпиакос, четвъртия съдия и други длъжностни лица.

Срещата бе спряна за дълго, а полиция и стюарди се намесиха, за да не се стига до побой над играч, наставник или рефер. Първото полувреме бе удължено с 13 минути заради инцидентите.

В 53-ата минута Мигел Анхел Гереро вкара с глава за 0:1 и по трибуните настанаха нови безредици. Три минути по-късно домакините поискаха дузпа, но такава (справедливо) не бе отсъдена. Страстите вече излизаха извън контрол, за да се стигне до пожарите и пускането на сълзотворен газ в 70-ата минута.

Снимка: AP/БТА

Тогава Фриц просто изведе отборите към съблекалнята и не ги върна повече на игрището.

Панатинайкос чака тежки санкции - отнемане на 3, 6 или дори 9 точки, жестока глоба от поне 50 000 евро, както и вероятно пропадане на споразумението, на което се надяваше с УЕФА.

Клубът е изваден от евротурнирите до 2022 г. заради финансови неуредици, но успя да убеди централата, че се справя добре и може да иска намаляване на санкцията. След случилото се, това едва ли ще е възможно.

Embed from Getty Images

Първенството засега няма да бъде спирано, обяви гръцката федерация. Това щеше да е трети случай в рамките на 18 месеца, след като инциденти с боса на ПАОК и отново на дербито Панатинайкос - Олимпиакос два пъти причиняваха прекратяване временно на шампионата.

В класирането води ПАОК с 67 т., Олимпиакос е втори с 60, а Панатинайкос - седми с 32.

Но при отнемането на точки, което се очаква, "зелените" ще се приближат застрашително до 13-ия ПАС Янина, който е в зоната за бараж за оцеляване (с 23 т. в момента).

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА