С първата си победа над големия съперник от близо пет години насам "Кралския клуб" се откъсна на седем точки на върха в класирането и на практика му отне титлата в Испания, нанасяйки му първо домакинско поражение след 54 мача. За този специално мениджърът на домакините Хосеп Гуардиола реши да изненада опонента и пусна сред титулярите младите Тейо и Алкантара, а по десния фланг крайния бранител Дани Алвеш, оставяйки на пейката Фабрегас и Педро, както и наскоро възстановените от травми Пике и Санчес.
Неговият колега Жозе Моуриньо пък заложи на най-доброто, с което разполага, като отново предпочете Коентрао и Йозил, вместо Марсело и Кака.

"Белия балет” започна по-настървено срещата и изненада неприятно своя опонент, когото не бе побеждавал на "Ноу Камп" под ръководството на Гуардиола, с агресивна преса в средата на терена. Още в началото на двубоя си пролича и една от малкото слабости на каталунците – защитата при статичните положения, като още при първия корнер Реал бе близо до това да открие резултата, а при втория успя да го стори.

В 17-ата минута Анхел ди Мария центрира от ъглов удар към далечната греда, стражът Валдес тръгна да излиза, но после се спря, а централният бранител на гостите Пепе надскочи своя пряк пазач и стреля с глава. Вратарят на Барса успя само да спре топката, която падна в краката на капитана Карлес Пуйол, но преди бранителят да може да реагира, Кедира се протегна и чукна с кълбото топката в опразнената врата - 0:1. При повторенията обаче останаха съмнения, че при удара на Пепе голмайсторът Кедира бе в положение на засада, но така или иначе голът бе зачетен и Реал поведе за трети път в последните четири издания на "Ел Класико".

След попадението гостите се дръпнаха назад и в 27-ата минута това можеше да им изиграе лоша шега, тъй като Меси пусна страхотен, скрит пас към Шави, извеждайки го сам срещу Касияс. Стражът обаче бързо излезе, за да скъси ъгъла и отрази удара на халфа, а реферът посочи аут, вместо корнер. До края на първата част Барса имаше инициативата, но Реал се отбраняваше отлично и се опитваше с контраатаки да вземе още по-солиден аванс. В крайна сметка обаче, почивката дойде при минимална преднина за "Кралския клуб".

След паузата домакините се хвърлиха в търсенето на изравнителния гол, който успя да намери в 70-ата минута. Секунди по-рано на терена като резерва се появи Алексис Санчес, който замени Шави и възстанови статуквото буквално с първото си участие в срещата. Атаката за изравнителния гол започна от Лео Меси, който размина с топка в крака половината тим на Реал. След това топката стигна до неубедителния в този мач Кристиан Тейо, който стреля слабо, Касияс спаси, но кълбото попадна у Тиаго, който на свой ред отправи удар от границата на наказателното поле. Шутът му обаче рикошира и стигна до Санчес, той отправи кълбото по посока на вратата на Реал, но Касияс се намеси, само за да може чилиецът от почти легнало положение да го преодолее за 1:1.

Отговорът на Реал обаче бе почти мигновен и дойде три минути по-късно. В 73-ата Йозил напредна отдясно и изведе отлично Роналдо сам срещу Валдес, а португалецът се освободи от стража и хладнокръвно реализира 42-ия си гол през сезона, изпреварвайки с едно попадение основния си конкурент за голмайсторския приз – Лео Меси. Този гол сякаш пречупи каталунците и те започнаха да изневеряват на стила си, търсейки дълги, извеждащи подавания.

Така до края не се стигна до повече интересни положения и Реал (Мадрид) на практика си гарантира титлата в Примера, информира Novsport.