Британският пилот на "Мерцедес" направи най-добрата си обиколка за 1:34.157 минута на пистата "Сузука", дълга 5.807 километра.

На втора позиция е неговият съотборник Нико Розберг (Германия) с време 1:34.487 минута. Трети е световният шампион Себастиан Фетел от "Ред Бул" (1:34.768), а четвърти е австралиецът Марк Уебър, също от тима на "Ред Бул".

Фетел отново ще стане световен шампион, ако спечели състезанието в неделя, а Фернандо Алонсо от "Ферари" не завърши в топ 8 в Япония. Себастиан Фетел има четири поредни победи и стартира от първа позиция в последните три състезания през сезона. Испанецът Алонсо е шести в първата сесия на "Сузука".

Жул Бианки (Франция) от "Маруся" няма да вземе участие във втората тренировка преди Гран При на Япония, след като катастрофира тежко. От руския тим заявиха, че щетите по болида ще бъдат поправени, но ще бъде необходимо повече време от очакваното. Най-вероятно Бианки ще участва в третата сесия в събота, която ще се проведе преди квалификацията за място, предаде БТА.