"Сочи ще бъде новата ни спортна столица", написа руският вестник "Правда" в началото на 2007-а.

Тогава мнозина в страната се изненадаха от новината, а голяма част от хората я приеха скептично, дори и с насмешка.

Няколко седмици след това заглавие, черноморският курорт бе издигнат като официална кандидатура на Русия за зимна олимпиада.

ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДА СПОРТНАТА СТОЛИЦА НА РУСИЯ >>>

Не Москва, не Санкт Петербург, а Сочи.

Кандидатурата бе избрана с 4 гласа повече от Пьончан, което даде старт на истинския ренесанс на руското черноморско крайбрежие.

Този ренесанс обаче не е свързан само със зимните спортове, защото днес за шести път в града ще се проведе състезание от Формула 1.

Това бе цел на Владимир Путин още от 2001-а, но идеята му дълги години не срещаше подкрепа в средите на моторните спортове.

Покрай избирането на Сочи за домакин на Олимпиада обаче се появи нова възможност, която от руска страна използваха, и вече страната е част от семейството на Формула 1.

Това струваше 195 милиона долара, за да се построи трасето в Олимпийския парк.

Именно този Олимпийски парк е сред най-впечатляващите в света, като на не много голяма площ са събрани стадион, писта, три зали и пързалка. Недалеч от града пък е зимният курорт, с впечатляващите си писти.

Всичко това превръща Сочи в новата спортна столица на Русия.

ВИЖТЕ СНИМКИ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ >>>

Само Олимпиадата и нейната подготовка струваха 50 милиарда на страната.

В началото на проекта през 2007-а мнозина се опасяваха за бъдещето на всички тези съоръжения, защото градът няма традиции в спорта. Сочи нямаше професионален отбор в нито един от отборните спортове.

Сочи обаче засега запасва своя облик и продължава да приема спортни събити от най-висок ранг.