Силното начало на сезона с постижение от 22.55 сек на 200 м (в Осака), отреди на Ивет Лалова второ място в актуалната европейска ранглиста. Българката е получила покани за всички турнири от Диамантената лига на 200 м, а и за повечето на 100 метра.

Това съобщи самата Ивет на пресконференция днес, където получи приза за спортист №1 на месец май в анкетата на "Пресклуб България".

Пред Лалова в ранглистата е само шампионката на континента Дина Ашър-Смит (Великобритания) с 22.18 сек. Българката е 12-а и в световната ранглиста, като пред нея са само Ашър-Смит и представителки на САЩ и Ямайка.

Следващият старт за спринтьорката ни е на диамантения "Префонтейн Класик" в неделя, където Ивет ще бяга 200 м.

"Имам дълъг път до световното първенство до Доха - сподели атлетката. - След тази Диамантена лига вероятно ще потренирам около две седмици. В плановете ми са и европейското отборно първенство, както и Балканиадата в Правец през септември. Трябва умно да подхождам към плана си. След Диамантената лига в Стокхолм, където бягахме на 8 градуса, получих мускулен проблем, който трябваше да разрешавам в движение. Сега съм добре."

Лалова погледна и към олимпийските игри в Токио догодина, след като постижението от Осака осигури квота на 200 м за тях.

"Нямам норматив на 100 метра още, но не знам дали ще ми е и нужен - каза Ивет. - Вероятно ще стартирам само в една дисциплина, за да съм концентрирана в нея и да не правя много стартове в Токио.

Сега не мисля за шеста Олимпиада. Но след Рио не мислех и за пета. Тогава обаче се хванах за следващата ми цел и това беше Токио. Струваше ми се далечно, но за да имам мотивация в подготовката, трябваше да си поставя голяма цел. И ето, че остана само година до Олимпиадата."