Организаторите на Откритото първенство на Австралия се сблъскаха с нов проблем, след като испанската тенисистка Паула Бадоса изригна гневно за условията, в които е поставена в "дълбока изолация".

На седмия ден от престоя си в Мелбърн световната №67 даде положителен тест за коронавирус, въпреки че е без никакви симптоми и така стана първият състезател, дал позитивна проба след пристигането на групата от близо 1200 души за надпреварата.

Тя бе преместена от хотела си в града в специализиран "здравен" такъв и е напълно ограничена от излизания дори на терасата на стаята си там.

Това е довело до огромен психически срив, като във вторник организаторите обявиха, че търсят начин за сеанси при специалист на Бадоса.

"Аз съм напълно изоставена тук - проплака Паула в онлайн разговор с испанския вестник "Марка". - Нито ми казаха какъв точно вирус имам, нито какво да правя... Просто седя затворена. Нямам никаква екипировка и оборудване да тренирам в стаята. Не знам какво се случва с турнира, на който трябва да играя преди старта на Australian open. Никой нищо не ми казва.

Вдигам бутилки с вода като тежести, за да поддържам някаква активност и да правя нещо като тренировки. Ужасно е. Изпаднах няколко пъти в истерия, имах паник атаки. Имам и пристъпи на клаустрофобия, или поне така твърди треньорът ми Хавиер, с когото постоянно сме във връзка. Не знам какво да правя, просто искам да изляза оттук и да хвана самолета за дома. От друга страна, ужасно ми се играе, разбира се. Но как ще играя, аз нямам сили за нищо. Вероятно няма да мога да изтичам и сто метра."

Организаторите отговориха на експлозивното интервю на Бадоса, като говорител на здравните власти в щата Виктория обяви:

"Наш приоритет е здравето на състезателите и хората от турнира. Затова и всеки, когото виждаме като опасност да разпространи заразата, бива изолиран. От здравна гледна точка, в момента няма как да доставим и монтираме фитнес уредите, които тенисистката пожела, в нейната стая. Това ще се случи в следващ момент, когато ситуацията го позволява."

Бадоса няма да може да излезе и да тренира нормално преди 5 февруари, ако е заразена с щама на коронавируса, който се разпространява най-лесно. Това обаче още не и е казано, което е особено смущаващо.

По законите на Виктория, с такъв вирус си в "дълбока" карантина 14 дни, което означава, че едва 72 часа преди старта на Australian open Паула Бадоса ще може да проведе занимание на корт, на открито.

Абсурдно недостатъчно малко време за подготовка след две седмици на пълна липса на физически занимания.