Доминик Тийм и Ник Кирьос изиграха мача на турнира до момента в Australian Open, за да може австрийският №3 в света да се класира за четвъртия кръг.

Тийм триумфира след невероятен обрат - 4:6, 4:6, 6:3, 6:4, 6:4 и неговият четвърти от 0:2 сета в рамките на Големия шлем. Именно с такъв спечели титлата на US Open миналата година, когато обърна Александър Зверев на финала.

Почти цялата екзалтирана публика беше на страната на ексцентричния Ник Кирьос, който не пропусна да яхне вълната и да направи най-голямото шоу. Танцуваше, тичаше между точките, спореше със съдията, караше се на феновете... и спечели първите два сета с впечатляващо представяне.

След това дойде дежурния спад в психиката му при такива големи мачове и той бе обърнат от австриеца, който придоби по-добра увереност и намери правилните оръжия.

Но истинският акцент е върху публиката, която вдигаше шум, колкото за пълни трибуни в Големия шлем. Тя крещеше след всяка победна точка за Кирьос и понякога преди сервис на неговия съперник. Създаде се уникална атмосфера, която отиваше на мач от такъв калибър.

Снимка: Getty Images

Триумфът праща Тийм в четвъртия кръг, където ще се изправи срещу Григор Димитров. Ще го направи след изтощителни пет сета, докато нашият представител изигра само седем гейма срещу Пабло Кареньо-Буста, преди съперникът му да се откаже заради контузия.

Кирьос започна ударно и направи пробив още в първия гейм на мача. До края на откриващия сет не даде нито една възможност на съперника и комфортно затвори с 6:4 след много шоу удари, сред които и сервиси отдолу.

Във втория сет Кирьос пропусна да пробие за 2:1, но го направи при 4:4 след нови три възможности. Просто играеше по-ефективно, атрактивно и мотивирано. Съперникът му изглеждаше вял и не показваше обичайното си ниво. Стигна се до нов триумф на австралиеца с 6:4.

В началото на третия сет обаче той започна да се изнервя, когато точките не идваха в негова полза. Това стана още в първия гейм, когато пропусна две възможности. Разсея се и допусна пробив за 0:2. От там нататък Тийм набра скорост и започна да сервира уникално.

Снимка: Getty Images

Направи 21 поредни точки на свое подаване в рамките на третия и началото на четвъртия сет. Направи нов пробив и изравни резултата до 2:2. Последният пети сет бе най-равностоен, но Тийм направи нов пробив и го взе заслужено.

След края на мача Тийм коментира следващия си съперник Григор Димитров: "Той се чувства отлично на бързи повърхности, а това е най-бързата, на която съм играл. Просто ще трябва да почина добре и да се подготвя за това предизвикателство, винаги е добре, когато имаш мачове срещу такива играчи".

Димитров има три победи в пет мача срещу Тийм, включително и в последния им дуел на Мастърса в Париж през 2019-а.