Сайтът на ESPN посвети голям материал на трите сестри Малееви, които в продължение на 23 години преследваха слава за себе си и България по кортовете. Най-голямата - Мануела, дебютира през 1982 г., а най-малката - Магдалена, завърши своята кариера през 2005-а.

Трите спечелиха общо 40 титли в турнири от WTA.

"Мануела, Катерина и Магдалена - ако цитираме поетите, ще ви кажем, че те са три красиви имена. Те са фамилията Малееви - призакните сестри на българския тенис - пише в материала на ESPN. - Няма много случаи като техния в спорта и конкретно в тениса. Двама братя сме виждали, две сестри като Винъс и Серина Уилямс - също. Но три?

И всяка от тях успя да стигне до най-добрите шест на върха на ранглистата, дори и повече от това - те бяха елит!"

Медията се връща далеч назад, за да потърси корените на успеха на трите сестри.

"Ясно е, че тенисът е бил семейна традиция в семейство Малееви. Но не започна с Мануела.

Началото беше от майка Юлия Берберян. Тя доминира на тенис сцената в комунистическа България през 60-те години и беше шампион на страната си. Но не успя да се състезава извън границите на родината си. Дъщерите й обаче минаха тези граници и постигнаха нещо голямо за останалата част от нацията."

Намесен е и Григор Димитров, който в момента е спортната гордост на страната не само в тениса.

"Познавам всяка от тях изключително добре. Те ми помогнаха много. Дори съпругът на една от сестрите беше един от менторите ми, когато бях на 12 години - цитиран е да казва Гришо. - Познавам цялото семейство много добре и мога да кажа, че свалям шапката си за всичко, което са постигнали през годините. По българските стандарти то е страхотно и невероятно."

И отново към трите "приказни сестри".

"Пробивът на Мануела изобщо не бе бавен, тя спечели "Ориндж Боул" на 12 години, а след това отпразнува и юношеската титла на "Ролан Гарос". Два сезона по-късно тя е вече пълноправна част от елита и на 18 г. победи легендата Крис Еверт, след което стига до четвъртфиналите на "Уимбълдън". Върхът е през 1984-та и 1985 г., но най-добрият спомен за самата нея остава бронзовия медал за България на игрите в Сеул 1988. Мануела се оттегли като част от топ 10 през 1994-а след една страхотна кариера."

Идва ред на втората от сестрите - Катерина. Тя печели 11 титли в WTA.

"Също с добра физическа сила като Мануела, на 21 години тя вече бе достигнала четвъртфиналите във всеки от турнирите в Шлема и бе №6 в света. Играеше заедно със сестрите си, а и ги биеше - както в Монреал през 1991 г., където победи и двете, преди да стигне до финала. Катерина се омъжва за треньора си Георги Стоименов, който днес е личен мениджър на Григор Димитров. Точно както и при Мануела, имаше само две съпернички, които тя така и не успя да победи - Щефи Граф и Моника Селеш."

 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Трета поред, с две години по-млада от Катерина, на сцената се появява Магдалена с нейните 10 титли в WTA.

"Най-младата от Малееви беш може би най-талантливата от трите, но имаше неприятен малшанс с травми в кариерата си. Контузия на рамото я преследваше и дори я отведе до операционната. Заради нея не игра в продължение на 11 месеца. Не успя след това пак да се върне до нивото, което я отведе до №4 в ранглистата, както през 1996 г.

И все пак биеше съпернички от топ 10. Магдалена бе съперничка на Селеш в онзи мач в Хамбург, когато тя бе нападната с нож и ранена от фен."

Заключението е, че това е история, която едва ли скоро (а може би никога) ще бъде повторена.

"Малееви са първите сестри, три на брой, които постигат титли в WTA. А постижението да го направят и в един и същ сезон, е невъзможно да бъде подобрено някога, със сигурност!

Те са в Залата на славата на тениса съвсем заслужено."