Прякорът Новия Меси отдавна е загубила тежест в света на футбола, просто защото се лепи наляво и надясно за всякакви съмнителни таланти. Или ако трябва да сме точни - за последните 12 години цели 175 футболисти са били кръщавани така от медиите, сочи проучване на каталунското издание Sport.

И всички се оказаха на светлинни години от аржентинската звезда, включително и Казахстанския Меси (с истинско име Еркебулан Сейдахмет), който порита няколко месеца в родния Левски. Затова когато в наши дни някой чуе, че определен играч е Новия Меси, подхожда с лесно обяснимо съмнение.

Но не и този път.

На футболния хоризонт изгрява звездата на 15-годишния Ламин Ямал, който е абсолютно копие на оригинала. С дребната разлика, че е испански национал с марокански корени.

Ямал се ражда за футбола в школата на Барса "Ла Масия" - също като оригинала. И още на 5 години е сочен за Новия Меси. В този случай прякорът обаче не идва от жадните за сензация медии, а от треньорите му в Барса, както и от ръководството на испанската Ла Лига.

Паралелите между двамата са стряскащи. Ламин Ямал е стряскащо подобие на Лео като стил на игра. Може да действа еднакво успешно на всяка една атакуваща позиция, притежава феноменален дрибъл и футболна фантазия.

Отличава се от връстниците си във всяка една юношеска селекция на Барса, а клипчета с негови изяви се въртят постоянно из клубните канали.

Голямата новина за Ямал обаче дойде тази седмица, когато бе поканен от Шави да тренира с мъжкия отбор.

"Повиках го, защото той има необходимите качества. Ако трябва да съм честен, влюбен съм в стила му на игра и начина, по който се отнася към топката", лаконично обясни треньорът на Барса, който очевидно готви младока за дебют на най-високо ниво.

А докато това се случи, Ямал записа първи минути в младежката Шампионска лига, превръщайки се в най-младия футболист, носил екипа на Барселона в евротурнирите. Наистина забележително постижение, зад което се крие колосално количество талант, но и наистина много работа.

И все пак - кой всъщност е Ламин Ямал?

Освен че отскоро е съотборник с българския талант Мартин Георгиев, който премина в Барселона от Славия, мароканецът отдавна се радва на завидно медийно внимание.

Родителите му са емигранти, които записват Ямал в школата на Барса едва 5-годишен. С единствената цел той да се превърне в новата звезда на каталунците. Заради великолепните си качества той е прехвърлен 3 набора нагоре.

Така когато е на 10, вече се състезава при 13-годишните, при това с огромен успех. Още тогава най-големият спортен всекидневник в Каталуния "Мундо депортиво" му посвещава сериозен като обем материал.

Изтъква се фактът, че Ламал мисли единствено и само за футбол, тотално обсебен е от играта. Младокът разказва как се събужда и заспива с мисъл за топката, а междувременно сънува как "Камп Ноу" скандира името му. Нещо, което става все по-вероятно да се сбъдне в реалността.

Разбира се, не е изненадващо, че като всяко дете от "Ла Масия", Ламал сочи за свой идол Лео Меси. С огромната разлика, че има съвсем реалния шанс да тръгне по стъпките на аржентинската суперзвезда.

Туитър

Младокът има няколко разговора и снимки с Меси, но разказва с особено вълнение за последната им среща. Тя идва няколко седмици преди болезнената раздяла на Лео с Барса и преминаването му в ПСЖ.

По това време Ямал вече носи тежкия прякор Новия Меси и получава ценни съвети как да се справи с отговорността.

"Лионел ми каза да не се притеснявам, че ме сравняват с него. Посъветва ме да не копирам стила му на игра, а да създам свой собствен. Да се забавлявам на терена и да давам най-доброто от себе си във всяка една секунда", разказва Ламин, който все още трудно свиква с огромната отговорност.

В "Ла Масия" той не получава по-специално внимание от останалите, но е факт, че клубът се опитва да запази психиката му. Има строга политика за медийните контакти, която е щадяща за играча и се цели да не си повярва прекалено рано, че е суперзвезда.

А изкушенията дебнат от всеки ъгъл. Защото официалният канал на Ла Лига побърза да обяви Ламин за най-големия талант в испанския футбол, въпреки че той няма записана все още и една официална минута в шампионата. Въпреки това, в офисите на Барса вече пристигат запитвания за цената му, но до трансфер е изключено да се стигне.

Причината е ясна. Играч, когото всички сравняват с Меси, не трябва да бъде изпускан. Защото, кой знае - може след години да се говори за някой, че е Новия Ямал...