Човекът, който предизвика земетресение във футбола и се оказа причина да бъде изхвърлен Манчестър Сити от евротурнирите, в момента е в затвор в Лисабон. Наричат го затвор, но то е всъщност повече помещение на предварителен, предсъбеден арест.

Неговото име е Руи Пинто, на 31 години, а пробивът в системата на УЕФА, който осъществи и източи кореспонденция на футболната централа с клубове, го направи световно известен. И издирван...

Унгария го депортира в родината му преди една година, на 5 март 2019-а. Пинто ще бъде изправен пред съда скоро, като обвиненията срещу него са 90. Бяха 147, но защитата успя да обори и свали немалка част.

Така, ако бъде признат за виновен, човекът може да получи присъда до 30 г. затвор.

В помещенията, където е в момента преди да започне делото срещу него, са държани опасни хора. Някои от тях са обвинени в тероризъм, други - в убийства. Руи Пинто е обвиняем в кибертеторизъм и още десетки други неща.

Той е създателят на сайта Football Leaks, който извади на бял свят куп шокиращи компромати и "мръсно бельо" на клубове, на УЕФА, на футболни босове... Наказанието на Сити за 2 години извън евротурнирите идва, след като независимата Дисциплинарна комисия към УЕФА се самосезира от пубкликуваните разкрития.

Има и други разследвания, които вървят в момента - срещу клубове, избягвали да плащат данъци, правили нередовни трансфери или заобакаляли - също като Сити - правилото за Финансовия феърплей.

Докато върви процедурата по образуване на делото, защитата му вече праща десетата си жалба да Европейската комисия, алармирайки за липса на плътност и аргументация в обвинението.

"Срещнахме се с него през декември, след като 8 месеца го държаха в пълна изолация - разкрива Рафаел Бушман, репортер на списание "Шпигел". Немското издание помогна в разкритията, като първо се довери на Football Leaks и публикува твърденията, кореспонденцията и документите, извадени от Пинто. - Мислих, че ще го намеря в депресия, в лошо психологическо състояние и едва ли не - сринат. Вместо това Руи ми се видя напълно концентриран, защото иска да запази всичко в ред в главата си. А там е пълно с пароли, които отключват страшно много тайни. И властите в Португалия знаят това."

До момента той е представил над 70 милиона документи и 3.4 терабайта информация, засягаща някои от най-влиятелните личности в спорта.

"Говорих и със семейството на Руи преди дни - продължава да разказва Бушман. - Те са му съобщили за наказанието на Сити и неговата реакция е била: Как така само две години? А вторият му въпрос е бил: Защо УЕФА не потърси контакт с мен?"

 

Оказва се, че в дори и в момента, в който Пинто очаква съд, на базата на негови разкрития из Европа се извършват разследвания. В Майорка офисите на агенцията на албанския футболен агент Фали Рамадани бяха претърсени основно от полицията, а подозренията са за пране на пари. Негови клиенти са звезди от ранга на Лука Йович (Реал), Калиду Кулибали (Наполи) и Лирой Сане (Сити)...

Президентът на Порто Жорже Нуньо Пинто да Коща е също разследван заради сделките на Радамел Фалкао и Хамес Родригес, привлечени от Колумбия.

"Това е пълна лудост - неговите разкрития са основа на големи разследвания, а самият той е обвиняем, вместо да помага в търсене на истината - казва Бушман за Руи Пинто. - Той има в главата си данни за клубове, които мамят и не играят по правилата поне от 15 години. И то - големи клубове."

Адвокатът на Пинто - Уилям Бурдон, обяви открито, че се притеснява за живота на клиента му. Той е защитавал не кого да е, а Едуард Сноудън. И прави опити и той да бъде свидетел чрез видеовръзка по време на делото, в полза на Пинто. Двамата се познават.

Оказва се, че зад решетките на лисабонския арест, Пинто е третиран като герой. Охраната и другите задържани го гледат като звезда и го поздравяват, че е изкарал наяве неща, които са тема обикновено на разговори между запалянковци, но не и официални публикации. Въпросът е как гледат на него засегнатите от разкритията му, властите, съдът...